Frågor och svar, del 2 – anarkism.info podcast #23

Här kommer del 2 i serien där vi svarar på frågor inskickade till oss. Vi pratar bland annat om hur ett samhälle skulle kunna utvecklas mot anarki, om varför anarkister inte organiserar sig i politiska partier, samt om frivillig association och begreppet “union of egoists”. De som svarar på frågorna är Alf, Lutra och Svartkatt, och för musiken står bandet Manifesto med låten Apathetic.Manifesto
https://manifestogbg.bandcamp.com/

Texter som det hänvisas till i podden
https://anarkism.info/2019/03/15/socialistiska-politiker-kommer-inte-att-radda-oss/
https://theanarchistlibrary.org/library/anarchopac-means-and-ends

Kommentarer

 1. Sixten

  Hej!

  Jag är intresserad av anarkism och har lyssnat på de senaste avsnitten av er podcast. Vill fylla på med fler frågor. Frågorna är svåra men uppriktiga och det finns inget ont uppsåt. Jag funderar själv mycket på detta.

  1. Vilken eller vilka definitioner av ordet stat brukar ni samt anarkister i allmänhet använda er av? (Vad är Kropotkins definition av stat?)
  2. Inom akademisk politisk filosofi, verkar det som att man likställer anarkism med frånvaro av stat eller naturtillstånd. Stämmer den definitionen?
  3. Är anarkismen som utopi kompatibel med Max Webers definition av stat (dvs. staten är lika med våldsmonopolet)?
  4. Existerar anarkismen som utopi och politisk filosofi eller är det egentligen en praktik?
  5. Kan ni rekommendera moderna “akademiska” politiska filosofer som förespråkar och detaljerat förklarar anarkism (bortsett från anarkokapitalister)? (Jag känner i princip bara till Kevin Carson.)
  6. Tycker ni att anarkismen är skolastisk i negativ bemärkelse? Dvs. är man mest upptagen med att tolka gamla filosofers texter och är dålig på att producera nya politiskt filosofiska idéer?
  7. Det verkar som att människor väldigt gärna outsourcar i princip allt till välfärdsstaten eller kapitalet. Föreningssverige är döende. Tror ni att självorganisering är något som fungerar stabilt (upprätthåller sig själv utan att övergå något som liknar det vi har idag) i stor skala om inte materiella omständigheterna direkt kräver det? Om inte, varför är det värt att arbeta för? Finns det ett egenvärde?
  8. Jag nämnde tidigare Kevin Carson som är marknadsanarkist/mutualist (men inte anarkokapitalist). Anser ni att marknaden är kompatibel med anarkismen?
  9. The Anarchist FAQ verkar luta väldigt mycket åt anarkokommunism. Vad är anarkokommunism? Är anarkokommunism den enda “riktiga” anarkismen?

  Jag har säkert glömt en del viktiga frågor, men börjar så här.

  1. Inlägg
   Författare
   admin

   Hej Sixten. Tack för frågorna! Vi har redan så mycket material när det gäller denna Q&A inspelat, så vi kommer nog inte spela in mer, men det är bra och intressanta frågor du ställer så vi ska se om vi eller nån av oss inte kan försöka svara på dem i annat format – exemeplvis i textform.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.