Frågor och svar, del 1 – anarkism.info podcast #22

Under förra året bad vi er allihop att skicka in frågor till oss i podden. Det kunde handla om anarkism i allmänhet, om vår grupp eller podd, eller om något annat relaterat. Vi fick in en hel del intressanta frågor, och nu har vi äntligen lyckats spela in våra svar. Stort tack till alla som bidragit med sina funderingar! Här kommer del 1 av vad som kommer bli minst 3, kanske 4, delar sammanlagt. I denna del besvarar Alf, Lutra, och Svartkatt frågor som berör allt från anarkismens relation till utopi, dess bidrag till miljökampen, till huruvida det finns ojämlikhet som är befogad. För musiken i avsnittet står bandet Animal League med låten War.


Animal League
Facebook: https://www.facebook.com/Animal-League-111504108012794
Instagram: https://www.instagram.com/animalleague.punk/

Kommentarer

 1. Pingback: Anarchist news from 300+ collectives ? AnarchistFederation.net

 2. 62-åringen.

  Första frågan. Att inte ha en noggrann vision om ett anarkistiskt framtida samhälle kallades på 1980-talet för Brand-anarkism efter den svenska tidskriften. Att enbart kämpa mot orättvisor och det som är bra blir kvar.

  Den bästa sammanfattningen i bokform tycker jag är ANARKISMEN DESS GRUNDTEXT av G. Henriksson-Holmberg. Bokförlaget BRAND 1928.
  Författaren beskriver de 3 anarkismens 3 grenar: anarkistisk individualism, Bakunin och Krapotkin. Underförstått på 1920-talet att de 3 anarkismerna skulle finnas sida vid sida i ett anarkistiskt samhälle år 1928.

  1. svartkatt

   Tack för tipsen. Och ja, jag tycker att vi i avsnittet försöker hålla en balans mellan fördelarna med att ha visioner men att samtidigt inte hänfalla till att försöka implementera en helt precis mall, utan vara öppen för att lösningarna till viss del kommer bero på olika förutsättningar och faktorer som vi kanske inte ens känner till på förhand.

 3. 62-åringen.

  Om man ändå skulle göra ett försök. Jag vill använda personnamn. Bakunin blir namnet på fristående företagande kollektiv. Eftersom kollektiven är helt självständiga så blir det rika kollektiv med hög lön och mindre kollektiv med lägre lön. Statssocialismens lika lön för samma jobb kan inte bli lag då en sådan lag förutsätter en statsapparat. Krapotkin är ett enda jättestort anarkistiskt kommunistiskt företag genom sammanslutningar där alla beslut gäller alla.
  Det finns inga anställda utan alla går in som delägare. Endast en (1) röst var. Anarkistisk individualism är allt från alkoholister till duktiga konstnärer. Sjukförsäkringen vet jag inte. Alla former av privat anställda människor av en arbetsgivare är inte möjlig. Så skulle jag vilja ha in medborgarlön för alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.