Tio år efter mordet på Alexandros Grigoropoulos

(Bildtext: “Det var inte en olyckshändelse – det var statens innersta natur”)

För tio år sedan sköts den 15-årige Alexandros Grigoropoulos ihjäl av polisen i centrala Aten. Händelsen ledde till decemberupproret och blev starten på en av de tuffaste perioderna i det moderna Greklands historia.

Det var en tillsynes vanlig lördagskväll i stadsdelen Exarchia i centrala Aten. Klockan närmade sig nio och människor började samlas ute på caféerna och barerna. Normalt sätt brukar polisen inte röra sig i området då de det brukar kunna starta onödig disharmoni. Exarchia är ett politiskt område med många anarkistiska och antiauktoritära föreningar.

Men den här kvällen bestämde sig två poliser för att åka dit. Detta startade irritation bland de boende, och trots att polisstationen ska ha beordrat poliserna att vända om parkerade de sin bil, och promenerade mot en av de centrala gatorna i Exarchia.

Efter en stund stötte poliserna på Alexis kompisgäng och det är här som det otänkbara inträffar. En verbal smutskastning startar och en av poliserna avlossar sin pistol mot ungdomarna. Alexis är den som träffas och även om han snabbt fördes till sjukhus hinner hans han liv aldrig räddas.

Vittnen har berättat efteråt hur poliserna själva provocerade fram situationen genom att inleda den verbala smutskastningen. Ungdomarna ska inte ha varit speciellt aggressiva, inte heller ska situationen ha varit så hotfull att poliserna behövde dra vapen.

Efteråt försökte grekisk media täcka upp händelsen genom att bland annat manipulera en amatörvideo. En av landets största kanaler lade till buller och oväsen när de visade filmen för att inte människor skulle förstå hur omotiverad skottlossningen var.

Den riktiga videon: https://www.youtube.com/watch?v=bDQOn2mLUss

Videon som visades på kanalen MEGA: https://www.youtube.com/watch?v=DDI1W7lq_64

Man rapporterade också obefogat om att det kastats molotov-bomber och andra föremål mot poliserna från anti-auktoritära grupper. Allt för att mörka vad som verkligen hänt.

Men de försöken hjälpte föga. Bara timmar efter skottlossningen var Atens gator fulla av människor som ville visa sin solidaritet för Alexis, och protestera mot staten och polisens brutalitet. Allting skedde spontant och tillsynes oorganiserat, men budskapet var tydligt; grekerna hade fått nog.

Dagarna och veckorna efter mordet på Alexis kom att bli kritiska och kända som decemberupproret 2008.

Strejker, demonstrationer och stor politisk aktivitet följde den fruktansvärda avrättningen av Alexis. Universitetsområden ockuperades av studenter, människor sjukanmälde sig för att delta i protesterna och kulmen av upproret symboliserades av att julgranen utanför riksdagen i Aten brändes ner.

Hundratusentals greker samlades i riksomfattande protester och landet kokade av vrede, men också av hopp. Den fruktansvärda händelsen lyckades ena människor som normalt sett befann sig på motsatta sidor i den politiska kampen. Det spelade ingen roll om du var höger eller vänster, den grekiska befolkningen hade nu en gemensam fiende och det var det politiska styret och dess beskyddare, polisen. Man ville visa att Alexis inte mördats förgäves, man ville ha upprättelse.

Och viss upprättelse fick man. Man lyckades tydligt visa sitt missnöje och för en stund uppleva vilken kraft ett enat folk har. Den grekiska staten och dess legitimitet var utsatt. Människor började se förtrycket som det politiska- och ekonomiska systemet skapar, och man gav sig ut på gatorna för att ta tillbaka det som var deras.

Och är det något auktoriteter och maktinnehavare befarar så är det medveten politisk aktivitet, och ett enat folk. Ett folk som börjar förstå orättvisorna, se strukturerna och som inser hur orättmätig politikernas makt egentligen är. Ett sådant folk är farligt för vilket auktoritärt styrelseskick som helst.

Således intensifierades insatserna från staten och polisen i takt med att protesterna och den civila olydnaden ökade. Och ju längre tiden gick, desto mindre potenta blev demonstrationerna. Människorna hade sina liv att gå tillbaka till och eftersom det inte fanns någon direkt riktning för motståndet, avmattades det.

Det skulle däremot inte dröja länge innan den grekiska befolkningen på nytt gav sig ut på gatorna. Knappt två år efter mordet på Alexis Grigoropoulos utbröt den ekonomiska kris som än idag sliter isär det grekiska samhället. Stora politiska skandaler vecklades ut och den grekiska ekonomin har sedan 2010 befunnit sig i mer eller mindre avbrutet fritt fall.

Detta alltså strax efter decemberupproret och det vore dumt att inte spekulera i vad för sammanhang det kan tänkas finnas. Händelserna 2008 har benämnts som krisen före krisen och vissa menar på att det var en förvarning om vad som skulle komma. Andra menar på att protesterna 2008 snabbade på krisen i den mån att politikerna såg vilken mobiliseringsstyrka som fanns hos det grekiska folket, och att man därför ville underkuva de så snabbt som möjligt i form av omfattande ekonomisk åtstramning.

Svaren lär vi aldrig få, men att den ena händelsen påverkade den andra kan vi nästan ta för givet. Kanske kände den politiska- och ekonomiska eliten till att den ekonomiska krisen väntande, och att man därför ville förbereda sig på kraftiga protester? Många var inte förvånade att Alexis blev skjuten då polisvåldet hade trappats upp avsevärt perioden innan han sköts ihjäl, vilket tyder på att det som hände den 6:e december 2008 kanske inte var en ren slump.

Oavsett vad så är det ett datum som alltid uppmärksammas i Grekland, och i år var det alltså tio år sedan. Tio år som präglats av protester, missnöje och omänskliga ekonomiska åtstramningar som berövat landet på dess autonomi och självständighet. Inga beslut kan längre fattas utan ett godkännande av EU och de europeiska bankerna.

Den 6:e december är därför ett väldigt laddat datum i Grekland. Det är en symbol för det omfattande polisvåldet, men också för det våld staten och det politiska styret utför år efter år. Och protesterna i år blev kraftiga, nästan mer än vanligt. Både i Aten och Thessaloniki hölls stora manifestationer från mitt på dagen till sent på kvällen. Allt för att inte glömma bort lille Alexis som alldeles för tidigt lämnade denna värld.

– Toto


Källor:

BBC 2015 (2015): Greece debt crisis: Bailout deal at a glance [Elektronisk] Tillgänglig:
https://www.bbc.com/news/world-europe-33504487

Giannakidis, Kostas (2017) Τι απέγινε ο Δεκμέβρης του 2008; [Elektronisk] Tillgänglig:
https://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341527726-44341527726

Tran, Mark (2008) Greece riots: timeline [Elektronisk] Tillgänglig:
https://www.theguardian.com/world/2008/dec/08/greece

TVXS, (2018) Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 υποχώρησε η ανεργεία στην Ελλάδα [Elektronisk] Tillgänglig:
https://tvxs.gr/news/ellada/sto-xamilotero-epipedo-apo-2011-ypoxorise-i-anergia-stin-ellada

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.