Anarkafeministisk guide till en god demonstrationskultur

Det här är en översättning av en guide skriven av Agita, en anarkafeministisk grupp i Köpenhamn.

Vad är en bra demonstrationskultur? Vid demonstrationer och politiska aktioner är det viktigt att ta hand om sig själv och andra. Det är många saker att vara uppmärksam på och hålla ögonen på. Både i och utanför samlingen, så att alla som deltar kan känna sig så säkra som möjligt. Här är några av dem.

Ta vara på dig själv

 • Ta reda på vart dina gränser går och på vilket sätt du vill delta. Vill du vara med och bära banderoller, vill du ropa slagord, har du planerat en fet aktion eller vill du bara gå med?

 

 • Låt bli att göra något du inte har lust med (särskilt inte för att leva upp till en macho-standard för vad riktig aktivism är. Fuck det! Vi ska inte bevisa något för någon utan kunna ta hand om oss själva och varandra så att vi kan koncentrera oss på politiken.

 

 • Blir dina gränser kränkta av andra deltagare kan du hämta stöd hos dina vänner eller så kan du prata med andra aktivister eller arrangörerna för att fråga om hjälp. Ibland finns det demovakter eller dialogpersoner som kan hjälpa till.

 

 • Du kan till exempel fråga om hjälp om du upplever hotfullt beteende, oönskad beröring eller andra former av trakasserier eller övergrepp – både innanför och utanför demonstrationen.

Ta vara på dina kamrater

 • Det är ofta en god idé att stämma av förväntningar med dina vänner, kamrater, systrar eller vem du nu skall iväg med. Vill ni olika saker med demonstrationen? Är demonstrationen rätt tid till att göra de saker ni gärna vill, eller kan ni utsätta kamrater och andra för fara?

 

 • Undersök eventuellt om demonstrationen har ett kodex eller en plan som stämmer överens med eran. Är det till exempel explicit sagt från arrangörerna att det blir en färgrik demonstration, där det också ska finnas plats för barn?

 

 • Kom ihåg att samma regler gäller i en demonstration som i andra rum. Det skall vara inkluderande: Ingen rasism, sexism, transfobi, homofobi, funkofobi eller andra förtryckande beteenden. Låt helt konkret bli att utgå från folks kön, låt bli att röra vid folk om du inte fått lov och var medveten om hur mycket plats du tar på bekostnad av andra.

Var uppmärksam på polisen

 • Polisen vill lura dig att de är där för att skapa ordning och trygghet. Det är lögn! Lita inte på dem och svara inte på deras frågor. Det gäller också dem som har dialogväst på sig.

 

 • Om polisen vill ha information om demonstrationen har arrangörerna som regel en poliskontakt – låt den personen vara den som pratar med polisen.

 

 • Om polisen försöker att komma in i demonstrationen eller vill förbi för att få tag i en meddemonstrant, så försök att stå i vägen eller ropa, om du kan. De skall inte in i en demo och de skall inte anhålla våra kamrater om vi kan förhindra det!

 

 • Polisen har inte rätt till någon information!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.