Aktionsrapport: klimatblockader

Vi blev sammanlagt flera hundra personer som igår (söndag 9/12) deltog i de klimatblockader som eXtinction Rebellion organiserade. I Malmö stängdes trafik ned i centrala Malmö bland annat med hjälp av soffor (film). I Stockholm deltog ett tusental personer i demonstrationen Climate Alarm, där flera talare uppmuntrade till direkt aktion. En större grupp fortsatte sedan att tåga genom huvudstadens gator en halvtimme till en Preem-mack, där infarterna blockerades som planerat mellan 30 och 45 minuter.

Stämningen var hög, attityden beslutsam, och polisen uppträdde osäkert och förvirrat. Flera förbipasserande och åskådare uttryckte stöd, till och med en stoppad bilist tog sig tid att höra av sig att backa initiativet! Självfallet blev inte alla glada och belåtna, SVT publicerade exempelvis en kort film där någon kastar vatten på klimataktivister mitt under intervjun. I Stockholm valde polisen att försöka leda in bilister till bensinstationen bakvägen, men delar av blockaden flyttade då även till den ingången, varpå polisen på sitt sedvanliga maktdemonstrerande sätt slet och knuffade bort demonstranter med våld för att jämna marken för fossilindustrins dagliga verksamhet.

Aktionerna ger mersmak, och pekar framåt mot en växande klimatrörelse som riktar sig primärt mot de västerländska storföretag och kapitalistiska strukturer som bär lejonparten av ansvaret för klimatförändringarna. Anarkister och andra radikala antikapitalister gör väl i att ansluta sig till dessa rörelser och/eller ta initiativ till andra aktioner. Det är kapitalet som styr och politikerna står handfallna, att konfrontera och underminera klimatförstörarna genom direkt aktion, och att prefigurativt bygga ekologiskt långsiktiga sätt att fungera och försörja oss som mänskliga gemenskaper och rörelser är vägen framåt mot en möjlig värld där människan hittar sin plats som en integrerad del av naturen, istället för att uppträda som Härskaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.