Frågor och svar, del 3 – anarkism.info podcast #24

Här kommer del 3 i serien där vi svarar på frågor inskickade till oss. Vi pratar bland annat om huruvida anarkister tillhörde grundarna för modern rättvisa, anarkistisk mötesformalia, meningsfulla motståndshandlingar, Kropotkin och pengar, samt om auktoritära kommunister. De som svarar på frågorna är Alf, Lutra och Svartkatt, och för musiken står ISO med låten Tick.

Kommentarer

 1. 62-åringen.

  “Min frihet slutar där din frihet börjar”. Jag föreslår att ni i er podd diskuterar anarkistiskt rättstänkande. MC-klubbar i USA kallas anarkistiska då de lever i en egen gemenskap med egna lagar. Men är detta anarkism?

 2. 62-åringen.

  Anarkistiskt rättstänkande. Exempel. Privat egendom är stöld. Den person som privatiserar en sak genom att stjäla denna bryter mot anarkismen. Cyckeltjuvar sköts under det spanska inbördeskriget 1936. Jag vet inte av vilken vänsterfraktion? Kanske flera. Bostadshusen är ägande bostadsföreningar utan betalning för bostaden. Om en boende hyr ut sin bostad för överpris. Är det ett brott eftersom egendom är stöld. Samt kapitalistiskt beteende, har tjänat på ett överpris för uthyrningen. Ni borde författa en anarkistisk lagbok. Det tror jag vore något nytt för en anarkistisk praktik. Det viktiga är att inte folk tar lagen i egna händer och lynchar någon oskyldig. Därför behövs en lagbok och kriminalundersökare.

 3. 62-åringen.

  Jag har forskat på ordentligt. Anarkister förr i tiden beslutade genom konsensus och enkel votering (googla). För att inte uppfinna hjulet på nytt så bör denna beslutsordning gälla även i början av 2000-talet.

 4. 62-åringen.

  “En nål i höstacken är funnen”. Trycksaken SYNDIKALISMEN SAC:s TIDSKRIFT 1949. Anarkistisk debatt i Frankrike av Helmuth Rydiger, sidorna 102-108. Sida 105, vänstra spalten, så nämns Rådsanarkismen kort av Gaston.
  Försök få kontakt med någon fransk kännare av den franska anarkismen och be denne om en mer detaljerad beskrivning av den franska Rådsanarkismen under sent 1940-tal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.