Ömsesidig hjälp i Corona-tider

I kristider är det lätt att dras med av berättelser om människor som agerar egoistiskt och missa att de flesta av oss gärna finns där för varandra när det behövs, kanske särskilt då. Det här är vad vi kallar ömsesidig hjälp.

Anarkism.info vill lyfta fram och sprida vidare information om olika inititativ till ömsesidig hjälp, för att klara Corona-krisen bättre.

Vad kan du tipsa oss om?

Några initiativ att hålla koll på:

https://fikk.se/hjalp-till-drabbade-och-riskgrupper-covid-19/

https://www.facebook.com/groups/Covid19sverige/

https://volontarskartan.com/
(Förvirrande nog gäller detta initiativ bara Sollefteå kommun, men andra kanske kan inspireras)

https://preppatillsammans.se/#corona

Sjukhusockupationen i Sollefteå sker nu på distans

Granne till granne i Malmö

Corona i Dalarna

Corona hjälpgrupp Stockholm

Hjälpgrupp Corona – Västmanland

PS:

Det går givetvis bra att lägga tips i kommentarerna, på så vis blir detta också ett litet monument över all självorganisering som pågått!

Kommentarer

 1. the_fuckup

  Bra ide med den där kartan. Ibland hjälper jag lite åldringar, men jag tvekar, för det finns dels ingenting tillbaka och dels kan det ju vara rasister och högermänskor. Skulle kännas bättre om jag visste att dom åtminstone var icke-rasister och icke-nyliberaler som var för någon slags gemensam välfärd.

  Har inga direkt tips förutom att fråga om och när man stöter på någon gammal/nedsatt person som kanske önskar lite hjälp.

  Tycker ni andra att man bör hjälpa t.ex. rasister och moderater? Jag gör det inte.

  1. Inlägg
   Författare
   Trym

   Kan bara svara för hur jag tänker. Många nazister som hoppat av gör det just för att de mött icke-vita som bemött dem på ett sätt de inte förväntat sig vilket tvingat dem att tänka om.

   Lever du med idén om att endast statligt tvång, etnisk homogenitet eller marknaden kan lösa mellanmänskliga problem kan denna uppfattning undergrävas av att få hjälp av någon du inte hade förväntat dig att få hjälp av. Kommer anarkisten med en matkasse istället för en tegelsten så kan det tvinga en och annan att tänka om kring vad rörelsen står för och vill.

   Det bästa för rasister och moderater är att bli kurerade både från virus och sin ideologiska villfarelse. Ömsesidig hjälp i kristider ser jag som en strategisk öppning att visa folk vad den anarki egentligen innebär.

   1. the_fuckup

    Tack för dina tankar Trym. Tror att jag förstår hur du menar, men jag håller inte med. Jag vet inte om det finns någon samstämmighet kring “vad rörelsen vill”, men jag är iaf absolut inte beredd att vara snäll eller givmild mot moderater, ex-moderater, rasister, ex-rasister. Dom är inte värda det. Undantag kan såklart finnas.

  1. Inlägg
   Författare
 2. honsomvetförmycket

  jag undrar om ni vet eller vad ni tycker om att vården inte längre tar emot äldre?. min mor var nekad hjälp då hon har ögon blödning men ingen symtom på corona viruset.
  hon får söka optiker för få hjälp för vården slutat helt med dom äldre.

  1. Inlägg
   Författare
   Trym

   Känner inte till att det är ett mer utbrett fenomen, mer än att vården är tungt belastad och att det säkert skiljer sig mellan olika delar av landet. Själv är jag positiv till att organisera samhällsservice gemensamt och åtgärder baserade på forskning och beprövad erfarenhet. Även om jag har synpunkter på hur det hela är organiserat (top down istället för kontrollerat av personal och/eller patienter) .Den nyliberala nedmonteringen av offentlig vård är därför inget jag ser som positivt. Det borde vara en självklar prioritet att ha hög kapacitet för vård av äldre och i kristider. Att rigga förutsättningarna så att fler vill bidra till att upprätthålla vård och engagera sig för den. I samhället vi lever i prioriteras låga skatter och profit från vårdföretag. Det gynnar en liten majoritet på alla andras bekostnad.

   Tråkigt att höra om din mor, det låter jättejobbigt. Hoppas optikern kan hjälpa henne iaf.

 3. the_fuckup

  Det låter osannolikt att vården inte längre tar emot äldre, även om din mor nekats hjälp.

  Håller med Trym om att i samhället vi lever i, så prioriteras låga skatter och profit för vårdföretag.
  Hela den historiska bakgrunden till den övergången hade gått och diskutera länge, men det mesta kanske redan är sagt. Det tråkiga i det sammanhanget är då att en mycket stor del av befolkningen sedan länge köpt rasisternas “förklaringsmodell” som typ brukar vara att skylla det mesta på flyktingmottagande, islam, “judarna”, feminism, osv.

  De initiativ jag ser från rörelsen att motverka nedmontering av vården är väldigt fattiga och obetydliga, (även om det är “självorganiserat”) och jag tror dessvärre inte det går att innefrån någon rörelse påverka detta. Även om jag önskar det vore tvärtom, så kan jag tänka mig att de privata vårdföretagen skrattar åt t.ex. aåa:s små aktioner med tält och liknande. Ingenting hindrar egentligen den nyliberaliserade vården att bli ännu mer nyliberal, och därigenom skapa ett samhälle där endast de som har pengar och kontakter får vård baserad på behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.