Coronaviruset – anarkism.info podcast #14 – Kravallsamtal #3

I avsnitt 3 av Kravallsamtal har vi bara ett samtalsämne – Coronaviruset. Lutra, Estelle, Alf och Svartkatt pratar om sin situation på olika håll i landet såväl som utomlands, om samhällets reaktioner på Coronaviruset, och om anarkistiska alternativ och förhoppningar.

Vi hade lite ljudproblem utöver det vanliga denna gången, men kände att ämnet var såpass viktigt att vi publicerar det trots lite skavanker. Hoppas ni har överseende med detta!

Länk till SAC:s informationsblad som diskuteras i podden

Anarkism.info podcast styr både upp egna samtal och tar in material utifrån, som föreläsningar eller dylikt. Vill du bidra med material eller ge oss respons så maila [email protected] eller skriv till oss på vår fb-sida.

Om du inte kan spela avsnittet ovan, så finns det även tillgängligt på vår youtube-kanal.

Kommentarer

 1. the_fuckup

  Äntligen lyssnat på hela. Länken till SAC verkar leda fel. Ljudet var helt ok tycker jag. Ni har rätt bra radioröster! Kanske inte jätteviktigt, men begreppen sjukpenning, “sjuklön”, sjukersättning, och relaterade, brukar ofta förväxlas och blandas samman. Tycker det kan vara viktigt att hålla isär begreppen.

  Produktion av varor nämndes, fick mig att tänka på när någon från msb i en intervju sa att det finns risk för brist på kemikalier som renar vatten. Det vore inte så kul. En fördel för dom som bor nära någon ren fjällbäck och kan dricka rakt från naturen…

  Känns som om många nyheter och diskussioner trängs undan(inte här alltså), t.ex. det om asylrätt i samband med corona. Det ni sa om schengen osv.

  Håller med om det Svartkatt sa om (ny-)liberalers högtravande värderingar som dom själva sedan underminerar. Känns som jag möter sådana mänskor nästan varje vecka. Dom går oftast inte att nå fram till intellektuellt, ens på längre sikt.

  Funderar på vad svartkatts tankar är om urbanisering. Ni kom ju in på det lite grann i samband med socialt konstruerade problem och så.

  Ett problem relaterat till corona som jag inte tycker behandlats så mycket är detta med att en kan vara smittbärare utan att ha symptom, och då alltså som symptomfri vidareföra det till t.ex. riskgrupper. Sånt går ju få ångest av.

  En annan grej som högtravande liberaler (som sedan underminerar) brukar vara bra på är att relativisera problem som är nära ( och som går att göra något åt eller intellektuellt visa sig förstått ) genom att ställa det emot något väldigt avlägset och som är svårt att påverka. Och på så sätt distansierar dom sig. Inte för att jag ser “oorganiserad” som ett indicium i målet, “är hen liberal eller ej?” Underminering kan lika väl ske inom en organisation, iaf om den är anarkistisk, tänker jag.

  I min stad fick jag utskick hem i brevlådan: om jag behövde hjälp med att handla mat. Rätt bra att sådant når alla, ändå. Jag har hjälpt några andra med lite mindre grejer (o-organiserat).

  Tycker det är viktigt att bekräfta varandras bidrag och inte ta grejer för givna eller det “lilla” som obetydligt. Den överväldigande majoriteten inte bara gör ingenting utan underminerar också. Så att dom socialt konstruerade problemen kan återuppstå eller fortgå.

  Grejer som är bra med corona:
  Lite renare stadsluft och mindre flygutsläpp.
  Fler mänskor som är ute(och potentiellt pratar med varandra)
  Fler mänskor som inser behovet av ömsesidig hjälp lokalt, och hygien.
  Fler mänskor som tänker över hur olika grejer i världen hänger samman. (förhoppningsvis utanför boxar som t.ex “om vi inte har en avreglerad marknad så blir det sovjetkommunism”)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.