Främlingsfientligheten är ingen samhällsfara

I det moderna massamhället möter de flesta av oss hela tiden obekanta människor. På arbetsplatsen och bussen, på gatan och i affären, på gångvägarna och idrottsarenan, ja till och med precis där vi bor. Det är en enorm mängd möten, och bara en liten, liten andel av dessa präglas av fientlighet. Den som ogillar eller är rädd för okända människor kan omöjligt leva ett normalt liv i vårt samhälle. Att många av oss har en skepsis eller försiktighet inför människor vi inte känner är något helt annat, och inget konstigt.

Varför är det då så vanligt att en hör om ”främlingsfientlighet” som om det vore inte bara ett hot, utan ett djupt och växande samhällsproblem? Jo, för att det vi egentligen menar med detta begrepp stavas rasism. Och rasismen är verkligen, minst sagt, en samhällsfara. 

Mattias Gardell skriver i Raskrigaren : Seriemördaren Peter Mangs (2015) att ”[r]asism är det som omvandlar grannar till främlingar”. Vem som görs till främling har inget att göra med exempelvis hur väl förankrad en person är i området. En vit amerikan eller norska bemöts inte med ”främlingsfientlighet”, även om hen är purfärsk i Sverige. Däremot främmandegörs en person med kurdisk, somalisk eller romsk etnisk bakgrund ofta även om hen bott i Sverige hela livet.

Rasism handlar inte minst om föreställningar om vithet. Vi lever i ett rasistiskt system där människor tilldelas vithetspoäng (rasifieras) utifrån bakgrund, bostadsort, namn, språk, hudfärg, religion med mera. Den som hamnar långt ned på skalan blir en ”främling”. Och genom att använda begreppet ”främlingsfientlighet” istället för ”rasism” så bidrar vi till att främmandegöra de av oss som inte svarar upp mot vithetsnormen.

Vi är många som använt uttrycket i ord och text. Men i papperskorgen nu med begreppet ”främlingsfientlighet”!


Aktuellt: Kalla fakta om rasistisk polisprofilering.

Civil Rights Defenders rapport om etnisk profilering (som diskuteras i programmet).

Se också det första kapitlet i Batongerna slår nedåt : En berättelse om brottsbekämpning om rasismen i brottsbekämpningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.