Snuthat är helt legit

Snuten är en rasistisk och klassistisk statlig organisation som inte har något att göra i ett frihetligt samhälle och i enlighet med de anarkistiska principerna måste vi vara hårda i vår kritik mot snuten precis som vi är mot andra institutionella förtryckarmekanismer. Det finns absolut inga ursäkter för att inte agera mot snutvåld, inte bara när det sker direkt utan vi behöver höja våra röster här och nu.

På kort tid har snuten mördat 3 personer, ingen av dem beväpnad med ett eldvapen. Att liberaler skriker att vi måste reformera snuten nu, det hjälper inte, en utbildning i empati (?) kommer inte att få stopp på den statliga legala mördarmaskinen “Polismyndigheten”. Lösningen är att bygga ett samhälle som är grundat på solidaritet och ömsesidig hjälp, utan utrymme för hierarkier och auktoriteter. Men det här samhället skapas inte genom reformer. Inte genom att reformera snuten till att bli en snäll och förståelig myndighet, inte genom att rösta för en snällare auktoritet eller genom att stifta lagar och införa domstolar.

Och det här förstår vi genom att titta på vilken roll snuten spelar i samhället. Är de till för att skydda dig, eller finns de här av någon annan anledning? En form av “polisväsen” har funnits i samhället sedan antiken, men det “polisväsen” som vi är bekanta med idag, det infördes för att hålla ordning på arbetarna. Och än idag så är det snutens största uppgift. Se bara på forskningen, vilken samhällsklass tillhör majoriteten av fångar? Överklassen står för en stor del av brottsligheten här i Sverige, ändå är det inte de som sitter bakom galler. Och för att inte tala om hela processen, från att ha mött snuten på gatan till att möta fångvakter i cellen. “Alla är lika inför lagen” är rena rama tramset. Alla som någonsin har haft något att göra med snuten vet att det här inte stämmer. Till och med snuten själva vet att det här inte stämmer. Den som tror på det här förnekar verkligheten eftersom att det gynnar hens egna intressen.

Så varför är de här? För att försvara staten självklart, och alla hierarkier som den upprätthåller. I ett kapitalistiskt system som vi lever i, är snuten till för att se till att klassamhället upprätthålls, även om det måste ske genom hot och våld. I ett annat system som tex det spårade socialistiska experimentet “Soviet” var snutens roll att försvara staten från “kontrarevolutionärer”, dvs olydiga arbetare. Alltså har snutens roll alltid varit att skydda staten från det som kan ta ner den. Men vad har det här att göra med senaste tidens skjutningar? Det verkar inte alls som att snuten visste vilken samhällsklass dessa offer tillhör? Självklart måste snuten se till att hålla ordning på gatan i övrigt, så de skjuter på allt som rör på sig. Deras inställningen är att skjuta först, fråga sen. Det är bara det här att människor som hamnar i situationer med snuten tenderar att tillhöra arbetarklassen. I många situationer går snuten på det som kanske visar tydligt ens status i samhället som exempelvis ett medicinskt tillstånd eller hudfärg.

Vi lever i ett system som bygger på auktoritet och maktspel, vi lever i ett system där marknaden och staten styr våra liv, och de som tjänar på det här kommer inte att införa “en snäll och empatisk Polismyndighet” för att dess syfte är att vara just precis tvärtom. Och när vi bygger ett nytt frihetligt samhälle måste vi utgår från att något likt ett “polisväsen” inte kommer att vara nödvändigt för att upprätthålla ett sådant samhälle. Det är helt legit att hata snuten! Snuthat innebär solidaritet. För alla som trakasseras, för alla som har mördats och för alla frihetskämpar som sitter inlåsta. Det finns ingen anledning att hålla tillbaka mot snuten, attackera dem med full kraft och vänta inte på “det rätta tillfället” för att det rätta tillfället existerar varje dag, så länge förtryckarmekanismen lever så lever snuthatet. Den enda legitimitet som vi behöver är snutens blotta existens, och den har vi.

Kommentarer

  1. Pingback: Krönikan 12-13/8 2018. Heather Heyer, martyr i våra hjärtan. | Konst & Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.