Lite meta, om “Zomias” målgrupp (m.m.)

Ingen text riktar sig till alla. Vare sig det är uttalat eller under ytan, medvetet eller omedvetet, har varje text en riktning, en tänkt adressat. Så vilken är just Zomias primära målgrupp? Jag tänker att det är ”den tvekande anarkisten”. Men detta menar jag dels den som ser sig som anarkist (eller delar grundläggande anarkistisk analys), men gör det med tvekan och skepsis, dels de icke/halv- eller pseudo-anarkister som är attraherade av anarkistiskt motstånd och/eller tänkande, men inte bestämt sig.

Vi är ju ett antal skribenter i det här projektet, (t.ex. Barbamamma, Svart katt, Estelle, Bee, Center för livsbejakande extremism) och kommer förhoppningsvis att bli fler. Mångfald, spretighet och kompletterande tilltal, stil och målgrupper är i grunden något väldigt positivt. Att ”den tvekande anarkisten” är den jag personligen ser framför mig när jag skriver har flera skäl. Själv är jag nyfiken och tycker om att lyssna på olika perspektiv. Det har både positiva och negativa sidor. När en är benägen att grubbla, vrida och vända på saker, och betrakta saker från olika ingångar bäddar det för ett mått av osäkerhet. Jag vill bejaka detta. Oppositionella och normbrytande rörelser kan i självförsvar utveckla en viss hårdhet, och ibland är det till och med nödvändigt, men risken är att det slår över i alltför mycket fyrkantighet, dogmatism och en svart-vit världsbild. I anarkismens fall tycker jag detta strider mot en basal anarkistisk anda, som är eller borde vara gränsöverskridande, progressiv och öppen.

Givetvis måste det finnas utrymme för de som är djupt övertygade och inte så intresserade av grubblerier, och det behövs också agitation som går rakt på sak och tar entydig ställning. Men vi behöver också de tvekande anarkisterna, de blandade, de som befinner sig i gränslandet mellan anarkism och arkism. Både de som ännu inte bestämt sig, och de som vill agera på en anarkistisk analys, men vet med sig att de aldrig kommer göra det med någon hundraprocentig, vattentät säkerhet.

Jo, sen kanske vi ska tillägga att en målgrupp inte är till för att exkludera någon. Jag hoppas och tror att även andra än tvekande anarkister kan ha nytta av dessa texter.

Ett ps också om nicket, Zomia. Jag har förstått att en del associerar till inzoomning. Fine. Själv tänker jag primärt på något helt annat.

Tilläggas ska också att jag ser mina texter som felbara och ofärdiga förslag, och värderar samtal, diskussion, kompletteringar, korrigeringar och sakliga motargument. Nu är ju inte bloggtrådar det bästa formatet för det, men tveka inte att ta kontakt med anarkism.info om du vill ha kontakt, diskussion eller framföra synpunkter, så får vi se vad vi kan göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.