Take Concrete Action! Massaktion 25-28 augusti på Gotland

I fallet med Cementa på Gotland står inte bara det globala klimatet på spel, utan även lokalbornas dricksvatten och jordbruk förstörs. Politikerna vägrar inte bara att göra något åt saken – de håller fossilkapitalismen om ryggen och hjälper till att snabba på klimatkatastrofen. För att vi ska få miljö- och klimaträttvisa krävs att vi tar saken i egna händer! Kom med på massaktion 25-28 Augusti mot Cementa och sätt en käpp i fossilkapitalismens hjul. Take concrete action!


Om Miljön
På Gotland finns det höga naturvärden vilka hotas utav framförallt att vattnet förorenas utav kalkbrytningen. Det underlag som Cementa har presenterat angående riskerna för dricksvattnet på Gotland har varit bristfälliga vilket troligtvis beror på att en för stor utredning skulle visa på hur katastrofal deras verkasmhet är för färskvattnet på Gotland. Den kalkbrytning som sker på Gotland driver in saltvatten i grundvattnet förstör den redan dåliga tillgången på grundvatten på Gotland och är påväg att göra det omöjligt att bo på Gotland, samt att bedriva jordbruk där.


Om Klimatet
Cementa är det företag som släppte ut näst mest koldioxid per år i Sverige, med drygt 1,9 ton 2020. Det motsvarar cirka 3-4% av ALLA utsläpp av växthusgaser som sker inom sveriges gränser. Mycket av Cementas utsläpp kommer ifrån förbränning av kol – som tills nyligen till stor del importerades från Ryssland.
Globalt har cementproduktionen ett gigantiskt koldioxid-avtryck – minst 8% av de globala utsläppen kommer ifrån Cementindustrin, vilket är mer än den globala flygindustrins utsläpp! Dessutom ökar produktionen av cement för var år som går. Om Cementproduktionen var ett land, skulle det vara den tredje största utsläpparen, efter endast Kina och USA.


Om Oss
Vi är klimataktivister från olika delar av Sverige som har tröttnat på politikers oförmåga att ta klimatkrisen på allvar. Vi tänker inte förbli passiva, och DU kan vara en del av det. Följ med till Gotland och STÄNG NER Cementa – för en värld värd att leva i!


Take Concrete Action ( länk till hemsidan )

Kommentarer

    1. admin

      Hej, det var bra uppmärksammat. Det ska nog stå *miljoner* ton. Arrangörsgruppen har samma typo på sin hemsida, och vi kollar med dem vad det egentligen ska vara och rättar så fort vi vet. Tack för detektivarbetet! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.