Murarna växer runt fort Europa

Alla som påverkas av ett beslut ska kunna påverka beslutet och den som påverkas mest av ett gemensamt beslut ska kunna påverka det mest.

Det här kriteriet är ett förslag på hur en skulle kunna skilja mellan en demokratisk regering och en diktatur. Det här är ingen allmänt accepterad definition men det finns en visdom i det som är svår att förneka. Varje gång jag hör om den allt mer repressiva asylpolitiken påminns jag om den här bristen i det som kallas demokrati. Jag tänker också på hur alla de människor, som riskerar livet för att få komma till Europa eller som lever i ovisshet och utsatthet i ett flyktingläger, inte har någon chans att påverka EU:s asylpolitik. De är röstlösa och rättslösa i gentemot ett EU som ändå kallar sig demokratiskt.

Igår presenterade Ylva Johansson och EU-kommissionen en ny migrationspolitik. Enligt journalisten Alice Petrén kan denna politik innebära att alla EU-länder tvingas bidra till asylsystemet, men att de kan få olika uppgifter.

”De som inte vill ta emot asylsökande kan till exempel komma att bli ansvariga för arbetet med att skicka tillbaka dem som inte har asylskäl.”

– SR 23/9 kl. 07:54

Bland de länder som inte vill ta emot asylsökande finns Ungern och Polen. Det här är länder som beskrivs som bristfälliga demokratier med en skrämmande auktoritär utveckling. Att föreställa sig att dessa länder med sina rasistiska regeringar, ska ta ansvar för alla Europas deportationer, är skräckinjagande.

Ylva Johansson visade i samband med inskränkningen av strejkrätten tydligt vilken sida av klasskonflikten hon står på. Det lönade sig visst och hon erbjöds posten som EU-kommissionär. Nu frontar hon EU:s nya, rasistiska migrationspolitik.

Vi lever i en tid av ökande repression, där allmänhetens rättigheter långsamt urholkas till förmån för den ekonomiska och politiska elitens intressen. Jag påminns om bilden av grodan som sitter i en kastrull med vatten som långsamt blir varmare, och som inte inser vad som är på väg att hända innan det är för sent.

Om du inte gör motstånd nu, vad krävs då för att du ska ställa dig på barrikaderna? Som tur är så finns det mycket du kan göra. Engagera dig för att underminera EU:s kontroll över gränserna genom att stötta organisationer som Ingen Illegal eller organisera dig med dina vänner eller grannar för att bygga kollektiv kapacitet utanför statens och företagens kontroll. Skapa kultur som visar att en annan värld är möjlig och nödvändig. Kämpa på din arbetsplats genom facklig kamp med dina kollegor, mot migranters och papperslösas osäkra situation på arbetsmarknaden vilket t.ex. Syndikalisterna gjort. Har du bättre förslag? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan.

Kommentarer

  1. the_fuckup

    Jättebra skrivet, Trym! Håller med om det mesta. Det känns inte så bra att diskutera på “bättre förslag” på internet och tyvärr är utrymmena och tillfällena för det, i övrigt, inte superbra eller många.
    Jag stödjer, så klart, iäi, bl.a. genom att vid motdemos skrika “den som flyr har inget val, ingen människa är illegal”. Klent kanske, men har inte resurser att skänka eller ta mig dit allt händer. Bra org iaf, iäi!
    Tänker ofta på hur modiga och beundrandsvärda alla dom som gömmer flyktingar, blockerar vid utvisningar, ger stöd, och fritar utvisningshotade, är. Det täcker så klart inte ALLT eller beskriver HELA mångfalden av … möjligheter.. Jag är inte religiös, men i koranen har jag lärt mig att det finns en “passage”( och som jag inte återfinner eller tror finns i bibeln) och som säger något i stil med “räddar du en mänska, räddar du hela världen”. Ganska fint, och intressant filosofiskt underlag. För mig en del av anarkism utan adjektiv och kvalitet vs kvantitet, i det. Med tanke på att “rädda” och stå på barrikader, osv.

    EU är ett stort skämt, vad gäller att se till ALLAS bästa. Fascister skulle säkert kalla sitt system för demokrati också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.