Varför vi alltid måste belysa den sexism som ständigt är närvarande?

Att det även finns personer i vår politiska rörelse som missbrukar förtroende och även om den autonoma miljön alltid ska vara självstyrande utan hierarkier av något slag, så kan man ändå se maktbalansen mellan kvinnor och män. Kvinnor blir bemötta med nedsättande ord och blir kritiserade hårdare än vad män blir. Kvinnors val i livet blir mer kritiserade än vad mäns val blir.

Det verkar finnas en inofficiell (eller informell) maktbalans och frågan är hur man hanterar och förhåller sig till det. Det kan exempelvis vara personer (läs män) med ett större antal följare på en plattform och får då per automatik större inflytande, även om vi vet att det inte ska spela någon roll eller ens ha betydelse så tror vi ändå att människor kan ha det i aktning och just därför inte vågar kritisera eller ifrågasätta och är oroliga för vilka konsekvenser man kan tänkas få om man gör det. Är det inte viktigt att dessa män aktivt visar att det ligger på deras ansvar att ta några steg tillbaka och ge utrymme för andra att ta plats?

Detta är ett klassiskt exempel på att vara förtryckt av sexism. Rädslan för patriarkatet och hur repression från deras håll kan se ut men dem alla har en gemensam nämnare: Mannen!

Nu får det räcka med dessa “upplysta” män som säger sig vara feminister, som står sida vid sida och förespråkar kvinnokamp när de själva är beredda förhandla bort det för egna syften och sina egna behov som faktiskt faller under sexism.

Exempel på hur mäns beteende kan se ut:

 • Ignorans
 • Ghosting
 • Använda sig av nedsättande/kränkande ord mot kvinnor
 • Härskartekniker
 • Använda sin informella maktposition som de själva gjort anspråk på

Vi kommer alltid bekämpa sexism, kvinnoförtryck och hierarkier av alla slag för det anarkismen och anarkafeminism bygger på är just; frihet, jämlikhet och solidaritet! Vi som är anarkister och anarkafeminister kommer aldrig vilja kompromissa med sexistiska män i vår rörelse som har maktpositioner!

Never compromise with sexism!

Comments

 1. Joel

  Jag tycker det där med att män ska ta ett steg tillbaka är klurigt. Det kan i värsta fall leda till att man låter bli att göra något som man annars skulle ha gjort, och våran lilla rörelse behöver all kraft vi har! Men jag förstår att det finns problem med män som inte låter kvinnor och andra icke-män komma till tals.

  1. Post
   Author
   Panda

   Problemet vi har med män i vår politiska rörelse är att dom oftast kommer undan, särskilt dom som är “upplysta” & sitter i toppskiktet & kommer undan med sina aktivism-cv..

   1. Joel

    Jag tror vi kanske tänker på olika saker här. När du säger “kommer undan” låter det som att du syftar på att komma undan med sådant du listar under “Exempel på hur mäns beteende kan se ut”. Har jag förstått dig rätt? Beteendena som listas där är inte acceptabla och ska motarbetas som du säger.

    Det jag syftade på i min kommentar om att ta ett steg tillbaka var om man som man skulle låta bli att till exempel skriva en text, delta i diskussion, agitera, eller göra något annat viktigt för att man är rädd att som man ta plats då man inte vill ses som en som tar för mycket plats på andras bekostad. Speciellt i en rörelse som vill vara jämställd och leda samhället i helhet i mot jämställdhet. Det innebär då att mindre görs inom den anarkistiska rörelsen. Förstår du hur jag menar?

    1. Post
     Author
     Panda

     Jo jag förstår dig absolut. Du tänker så här om jag ska förstå dig nu; en cis man väljer att skriva en massa texter, rodda i allt arbete till följd av att den tycker att det är en bra idé just för att saker blir gjort hela men vad denne cis mannen ej tänker på är att man måste även lyfta fram sina icke manliga kamrater & kunna jobba i deras takt utan att kritisera dem för att dem “är lata”?

 2. Robert den förfärlige

  Finns det män med maktpositioner så är det inte anarkism. Anarkafeminismen tolererade inga män i sin rörelse. Vilket ledde till en konflikt med könsopererade som innebar att anarkafeminismen förlorade i populäritet.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
   Panda

   Vi har ej alltid tid & godkänna kommentarer så fort de kommer in, ibland kan det det dröja någon dag eller två. //

 3. the_fuckup

  Tror min försvann också. Men jag vet inte om den innehöll något som var oacceptabelt. Jag tror inte det. Mejla isf. Att läsa(och ibland delta i) diskussioner, kan vara minst lika intressant och givande som själva texten/artikeln/inlägget.

  1. Post
   Author
 4. Anna

  Åh, Panda. Tack så innerligt för denna text.

  Har bara erfarenhet av anarkistiska sammanhang i Sverige, men där är det fruktansvärt snubbigt. Patriarkala ”egenskaper” är det acceptabla.

  Det har lett till att jag inte längre har något politiskt sammanhang. Har vänt mig enbart till systrar generellt, särskilt sedan jag blev ensamstående morsa. Det emotionella (som jag också ser som antifascism) får finnas där, vilket gör att en orkar. Att parera sexism och hierarkiska beteenden tar för mycket kraft och ork för att jag ska palla befinna mig i sk anarkistiska sammanhang (i de jag vistats i, i Sverige, som sagt). Vilket ju är sjukt i sig, eftersom anarkismen är det jag landade i från början som tonåring för att bl a dessa maktstrukturer _inte_ ska existera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.