Hemlig dataavläsning? Nej tack!

Den nya lagen om hemlig dataavläsning röstades igenom igår och börjar gälla from 1 april 2020. Lagen är utformad så att den ger snuten möjlighet att genom hackning avläsa krypterad data, om de kommer åt den. Det finns ingen anledning till panik eller oro i onödan. Självklart ska man ha god säkerhetspraxis när man aktivistar, och den nya lagen gör det lättare för snuten att komma åt vår krypterade data men det betyder inte att de nödvändigtvis kommer att komma åt den. Snuten behöver fortfarande ha ett domstolsbeslut och de behöver antigen ha din telefon eller ex din dator fysiskt nära så de själva kan installera en trojan eller så kan de försöka få dig själv att installera den. En trojan är ett slags spionprogram som gör att någon annan kan komma åt din enhet, läsa av information som ex filer och chattloggar och även fjärrstyra din enhet ex sätta på gps och se din sökhistorik på webben.

Det är allmänt känt att man inte ska öppna eller klicka på länkar från okända avsändare, men man ska även vara kritisk till att öppna och installera program från någon man litar på. Det kan vara så att de har fått en trojan installerad av snuten som skickar till dig, så det bästa är att kolla av med personen muntligt innan du klickar på länken eller godkänner en installation! En god praxis är också att inte låta snuten ha tillgång till ens telefonnummer och alltid använda kontantkort.

Anarchist Black Cross Göteborg har skrivit en väldigt viktig och tydlig text om den nya lagen, om hur den kan komma att användas och jag rekommenderar att man tar och läser den, ni hittar den HÄR!

Här är några tips på god säkerhetspraxis:

 • Lösenord: Lösenordskydda din enhet, alltid. Det finns ett par saker man ska tänka på när man väljer ett lösenord. Använd inte riktiga ord eller vanliga förkortningar, använd inte personlig information om dig själv som ex ditt födelseår, barns födelseår osv. Använd siffror, blanda stora och små bokstäver och använd specialteckens om ex %&#. Och använd inte en och samma lösenord till flera inlogg!

 • Detsamma gäller skärmlås på ex mobilen. Slå alltid på skärmlås med god kod/lösenord samtidigt som du krypterar din enhet. Du kan oftast hitta information om hur du krypterar din enhet under inställningarna.

 • Tänk på att vara försiktig vilka WIFI nätverk du kopplar upp din enhet mot! Koppla helst inte upp dig mot öppna nätverk då vem som helst kan avlyssna din datatrafik.

 • Att hålla din enhet uppdaterad är också en god säkerhetspraxis. Det gör din enhet mindre känslig då uppdateringar ofta kommer med starkare säkerhet och skydd mot intrång i din enhet.

 • Kom ihåg att meddela kamrater omedelbart om du misstänker att du blir utsatt för intrång i din enhet, det är rimligt att anta att snuten försöker komma åt andras enheter också.

Staten kommer att använda sig av repressiva lagar för att försöka tysta oss. De stiftar inte lagarna bara för att fälla utan även i avskräckande syfte. Snuten är mycket väl medvetna att de flesta försök att komma åt oss kommer att misslyckas, men de hoppas att det ska slå hårt mot oss ändå genom att avskräcka oss från att kommunicera digitalt och på så vis försvaga vår organisering. Vi får inte låta dessa nya lagar (även blåljuslagen) avskräcka oss från att agera mot staten, kapitalismen, fascismen och de andra förtryckarna i samhället. Vi vill i slutändan leva i ett frihetligt samhälle utan förtryckare och härskare och vägen dit är kantad av utmaningar, organisatoriska som personliga. Vi kan dock övervinna det mesta om vi är bra organiserade, redo och i solidaritet med varandra. Vi ska inte bli nojjiga eller rädda för att fortsätta vår digitala kommunikation, men vi ska vara medvetna om säkerheten kring den digitala kommunikationen. Vi i anarkism.info har tidigare hållit i ett föredrag kring just denna lagen och vad den kan innebära och vi planerar inte att sluta med det. Tvärtom så kommer en del av oss att försöka följa upp vad som händer kring både lagen om hemlig dataavläsning samt blåljussabotage och försöka underlätta för kamrater att organisera sig tryggt och säkert. Och för de kamrater som råkar ut för repression så kommer vi fortsätta stödja kampanjer och insamlingar för att underlätta för dom. Solidaritet är vår styrka och de kommer aldrig att kunna stifta bort den.

Kommentarer

 1. the_fuckup

  Bra skrivet Estelle!
  Viktigt ämne som riskerar att glömmas bort och/eller hamna i skymundan. Även med tanke på borgarnas(S,M,SD,OSV) tro att man medelst mer kontroll och repression kan lösa problem vars grund man länge blundat(/spelat dum) inför.

  Lite synd att piratpartiet hade flera nyliberaler och någon enstaka transfob och enstaka rasist. + deras övertro på att tekniken kommer lösa _allt_. Dom hade ju någorlunda hyggliga tankar om personlig integritet osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.