Veganismens otillräcklighet

För antispeciesister som ser människans behandling av de icke-mänskliga djuren som ett förtryck borde veganismen vara ett otillräckligt svar. Vid pågående övergrepp, misshandel, utrotning eller massmord räcker det inte att sluta applådera.

För antikapitalister, miljö- och klimatkämpar som inte är djurrättsligt övertygade borde ändå veganismen kunna framhävas som en politisk bojkott av en industri som utnyttjar arbetare (mänskliga och ickemänskliga) våldsamt och bidrar mer än mycket annat till dagens miljö- och klimatkatastrofer.

Som anarkister borde vi i alla sammanhang och rörelser där vi finns arbeta för att underminera tilltron till ekonomiska och politiska makthavare och deras reformvilja, och istället lyfta det akuta behovet av direkt aktion mot lämpliga mål och det vackra i prefiguration, det vill säga att vi som individer, grupper och rörelser så långt det är möjligt och rimligt försöker praktisera och bygga något som pekar fram emot den tillvaro vi vill se.

Bilden är från Slakteriinspektionens aktion i Borås i augusti. Den 13/11 kl. 10 bjuder Slakteriinspektionen in till en öppen (ickevåldslig) aktion mot HKScan i Linköping.)

Kommentarer

  1. the_fuckup

    Håller verkligen med om andra stycket. Sedan känns definitionen av antispeciest i första stycket verkligen ganska otillräcklig. Jag menar, en som inte ser sig som antispeciest kan ju ändå tycka att mänskans behandling av djuren är ett förtryck. Det går att se många olika problem som samtidigt akuta och därför blir det svårt att sätta samma prio på alla. Förtryck finns överallt.

    Rätta mig gärna om jag har fel, men ser inte antispeciester djurs liv lika mycket värda som mänskors? jag är nog isf inte antispeciest eftersom jag inte ser t.ex. ett vildsvins liv lika mycket värt som en mänska. Men jag kan ha fått grejer om bakfoten också.

    Så långt som rimligt och möjligt, håller jag med om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.