#12okt – Vi minns Björn

Den 12 oktober i år är det 20 år sedan den facklige aktivisten Björn Söderberg mördad av nazister utanför sitt hem i Sätra i Stockholm. Ett par månader innan det jobbade Björn på ett lager där han upptäckte att den fackligt förtroendevalde är en aktiv nazist i bland annat det nazistiska nätverket Info14. Björn kontaktade bland annat Handels, facket där Robert var förtroendevald, och Robert fick avgå som förtroendevald. Han fick även sparken från jobbet kort därpå.

Robert Vesterlund blev ganska snart misstänkt men misstankarna avskrevs och han dömdes aldrig. Istället dömdes 3 andra nazister för mordet på Björn. Tingsrätten valde först att döma alla tre för medhjälp till mord, men hovrätten valde att ändra domen och två nazister blev dömda för mordet på Björn och den ena blev dömd för skyddande av brottsling.

SÄPO hade span på en av nazisterna, men valde att avbryta spaningen drygt en halvtimme innan mordet trots att man såg att nazisten hade handskar på sig den kvällen och trots att man tidigare hade sett nazisten tillsammans med de andra reka i området.

I närtid har nazismen fortsatt att vara en våldsam ideologi vars främsta syfte är att skapa ett rasistiskt och fascistiskt Sverige och våldet har drabbat människor som på något sätt inte passar in i deras skeva världsbild.

För ett par år sedan planterade nazister i den nazistiska sekten NMR en bomb utanför syndikalistiska lokaler i Göteborg. I samband med det planterade man även en bomb vid ett asylboende, något som kostade en städare benet. För ett par år sedan dog Jimi Karttunen av skador orsakad av misshandel från nazister (NMR) som han protesterade mot på gatan i Helsingfors i Finland. För ett par dagar sen mördades 22 människor i El Paso i Texas där mördaren hade publicerat ett nazistiskt manifest på nätet strax innan massakern.

Björns handlingar visar oss att civilkurage är en viktig del av kampen mot nazismen. Vi är inte rädda, och vi fortsätter att hedra Björns minne genom att följa hans exempel. Antifascism är inte bara en kamp som förs på gatan när nazisterna marscherar, det är även en kamp som vi för på våra arbetsplatser, i skolan och i hemmet. Överallt där nazismen visar sitt fula ansikte ska vi sätta stopp för den.

I år minns vi Björn Söderberg och hans handlingar genom kampanjen #12okt, vi uppmanar alla kamrater att använda #12okt för att minnas Björn och sprida information om mordet och Björn. Den 12 oktober kommer det även att hållas en demonstration i Stockholm för att hedra Björns minne och dela ut det årliga Civilkuragepriset.

Inget glömt, inget förlåtet!

Kommentarer

  1. Pingback: BJÖRN SÖDERBERG 12 OKTOBER. | Konst & Politik

  2. the_fuckup

    Bra påminnelse, och bra text! Kamp kan föras på alla möjliga olika sätt, men det som står i texten stämmer ju såklart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.