En pamflett om anarkism, del 4 – anarkism.info podcast #9

Svartkatt, Barbamamma och Kitty fortsätter samtalet om anarkismens grunder utifrån den pamflett anarkism.info tagit fram med namn Vad är anarkism – en introduktion. Vill du läsa hela så går det bra att ladda ner hela pamfletten i pdf-format.

Detta är ett lite längre avsnitt, som utgör del 4 i en serie om ca sex avsnitt. I avsnittet behandlas olika anarkistiska tendenser. Musiken i avsnittet är förutom Patti Smith också D4RKSTAR.

Anarkism.info podcast styr både upp egna samtal och tar in material utifrån, som föreläsningar eller dylikt. Vill du bidra med material eller ge oss respons så maila [email protected] eller skriv till oss på vår fb-sida.

Om du inte kan spela avsnittet ovan, så finns det även tillgängligt på vår youtube-kanal.

Kommentarer

 1. Bilda likalöneklubb med mig.

  Anarkokommunismen som säkert får tillbaka sitt ursprungliga namn anarkistisk kommunism av nästa generation anarkister. Ett tag utgick de anarkistiska kommunisterna från de frihetliga kommunisternas organisationsplattform. Där den mest kände är fältmarskalken Mahkno. Titlarna behölls men männen i ledet fick välja åtminstone sina undrrbefäl, något oerhört på det sena 1910-talet. Arbetarfront år 1993 tryckte den mest spridda versionen. De var väl någon form av urmarxister helt oförmögna att inse att marxismens naturliga utveckling är först marxismen sedan leninismen och avslutas med stalinismen. Detta insåg Bakunin på en gång. Men ändå så är och borde denna text få fortsätta att vara program för anarkokommunisterna.
  Peter Krapotkin var de svenska ungsocialisternas husgud. Men har man visionen att avskaffa pengarna så går det inte att politiskt jobba lokalt. Hela teorin kräver en total revolution exakt samtidigt. Veganismen är den gröna anarkismens utveckling och omvandling.
  Under det senare 1990-talet fanns det en grupp(?) anarkokommunister som ville återinföra penningen som lika medborgarlön genom ? procent skatt. Man uppmanade till att bilda likalöneklubbar där medlemmarna skulle utjämna sina inkomster, löner, med varandra. Det låter ädelt och är väl till för att avslöja hur borgerliga och individualistiska vi ändå är trots allt vänstersnack.

  1. Flint

   Av allt det du skrev finner jag inte en uns av av anarkism, i mina öron låter det som att du är en totalitär kommunist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.