Solidaritet med muslimer?

När en Breivik-inspirerad fascist genomför en blodig attack mot en moské inför fredagsbönen sker det inte i ett vakuum. Vår värld är djupt präglad av rasistiska strukturer och den vita kolonialismens historia, och radikala nationalister fyller allt fler stolar i parlamenten. Islam och muslimer har blivit ett av nyfascismens huvudmål, och rasistisk islamfobi är en stark strömning även bland konservativa och liberaler. Inte heller socialister är befriade. “Brenton Tarrant är en produkt av vår samtid”, som alltid läsvärda Rashid Musa skriver.


“Memorial mural by Paul Walsh depicting Christchurch teacher Naeem Rashid who was killed while attempting to tackle the nazi terrorist.”/Radical Graffiti

Det finns i väst/nord ett utbrett men ofta omedvetet tankemönster där religiösa traditioner rangordnas efter en rasistisk måttstock. Högst upp finns traditioner som rasifieras som vita, inte minst sekulär protestantisk kristendom, medan de traditioner som uppfattas konkurrera och/eller rasifieras som icke-vita utmålas som farliga och hotfulla.

Som med annat är inte sällan normpersonen omedveten om att hen har en specifik identitet. De flesta svenskar, Gudstroende eller ej, är döpta och betalande medlemmar i en kristen kyrka, följer en kristen kalender, firar kristna högtider, ger sina barn kristna namn, låter kyrkan omgärda livshändelser som födsel, giftermål, dödsfall, tror på “något större” (eller liknande) och är medborgare i ett land som i konstitutionen ger den protestantiska kyrkan en särställning. Men detta ses inte som “religion”, trots att såna här praktiker betraktas som religion när de återfinns hos människor från minoritetstraditioner. “Religion” är ett begrepp som används om det som främmande-görs, om “de andra”, och en allmän religionskritik kan därför ha rasistiska drag.

Kampen mot islamofobi och antisemitism behöver vara en integrerad del av det antifascistiska och antirasistiska engagemanget, oavsett vilken religiös tradition vi tillhör. Det finns många sätt att göra motstånd och verka för en icke-hierarkisk och mångfacetterad värld. 17-åriga “Eggboy” streamade när hen knäckte ett ägg i huvudet på en australisk nyfascistisk senator som skyllde terrorattacken på muslimer, och har blivit världskänd. Men det finns många andra, mindre dramatiska, men inte mindre viktiga sätt. Det handlar givetvis om en kamp mot rasistiska strukturer, men också om att kritisk granska och förändra föreställningar och praktiker i våra egna nätverk, gemenskaper och individuella liv.

Solidaritet med muslimer. Antiislamofobisk aktion!

Bilder från Radical Graffiti.

Kommentarer

  1. Pingback: Anarkism vs. religion – anarkism.info

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.