Det är den största strejken jag har sett, den största demonstrationen som jag har varit på. Tusentals röda fanor med de olika fackens symboler fyller himlen. Ljudet av visslor, vuvuzelor, bilar som tutar i solidaritet, och slagord som skriks ut från djupet av hundratals år av förtryck och förnedring, fyller luften i ett dån. Glasgows …
Månad: oktober 2018
”Backa!!!”- ropar snutarna. Och, ärligt talat, hur svårt är det inte då att stå kvar? Människan är ett socialt djur. Vi föds ur en annans kropp, vi behöver matas, vårdas och bäras, vi behöver andras arbete, stöd och råd för att överleva, växa och utvecklas. Och vi behöver bekräftelse. Det gjorde vi långt innan den …
Papillon (1973) är en film baserad på en autobiografi av Henri Charrière som ligger nära mitt hjärta, en sann inspiration till revolutionär kamp och om att aldrig ge upp: “Convicted murderer Henri Charriere (Steve McQueen), known as “Papillon” for his butterfly chest tattoo, is transported to French Guiana to serve his sentence in a …
Det råder ingen brist på olika sammanhang där en kan organisera sig, det råder ingen brist på människor som beklagar sig över att människor inte organiserar sig. Däremot råder det brist på organisatörer som är aktiva i sammanhang där en faktiskt kommer möta “vanligt folk” som inte är uttalat vänster om Vänsterpartiet. Som jag nämnde …
Efter de första landstäckande hemkörar-strejkerna i Storbritannien satte jag mig ned (Metaforiskt, i etern) med Chris, en organisatör och Anarkist aktiv inom Couriers Network av Industrial Workers of the World – IWW, den ökända revolutionära fackföreningen med legendarer som Joe Hill och Lucy Parsons bland sina medlemmar – i Glasgow, Skottland, för att prata praktisk organisation; …
Kroatien. Vad tänker du på när du först hör det ordet? Kriget i Jugoslavien, yachter och fantastiska små öar, nyfascistiskt land eller något helt annat? Jag själv har försökt undersöka hur den anarkistiska rörelsen fungerar i Kroatien och fått kontakt med en ockupant i det sociala centret BEK (hemsida) i huvudstaden Zagreb. Det ockuperades i …
Jag tillhör den generation som vuxit upp med dataspel, men samtidigt sett dem utvecklas såpass mycket att jag känner mig gammal bara av att tänka på det. Från Commodore 64 och bandstationer, via min älskade Amiga och floppydisketter med gamla favoritspel som Cannon Fodder, Sensible Soccer, Eye of the Beholder, Civilization eller Elite II Frontier, …
I min tidigare analys gällande Hopp och Utopi berördes ämnet “att ha rätt eller att få rätt” i korta ordalag, men jag känner att det förtjänar en djupare betraktelse. Sedan murens fall har vänsterpolitik i västvärlden mött oerhört många motgångar, länder som dominerats av reformistisk politik har helt sadlat om till nyliberalism och försämringar för …
Det är inte bara provocerande, det finns också något befriande med att läsa Max Stirner, den egoistiska anarkismens portalfigur. Utan krusiduller (eller, ja…) riktar Stirner resoluta tacklingar mot alla våra gudar, alla abstrakta storheter som dominerar oss, och lyfter istället fram egenintresset, egenheten, det unika hos oss var och en. Det här är en text …
Utopi har blivit ett negativt laddat ord, utopi antyder något som är ouppnåeligt och något realister ska hålla sig undan. Utopi bemöts med skepsis och höjda ögonbryn, de som har hopp om något radikalt bättre ses som naiva drömmare. För att bli tagna på allvar undviker stora delar av vänstern utopier, alltmedan konservativa och reaktionära …
Det är passande ironiskt att de tidsepoker som närmast förknippas med västerländsk parlamentarisk demokrati alla hade starka dragningar i direkt motsatt riktning. I antikens Grekland byggde demokratin på slaveri och exkludering av kvinnor såväl som andra icke-medborgare. Om vi ser bortom det nostalgiska skimret som omger USAs konstitutionella vagga, så hittar vi i princip samma …