Twin Peaks blockaden – anarkism.info podcast #26

Efter verkningslösa dialoger och samråd tröttnade folk i Sollefteå kommun och påbörjade en blockad av det pågående vindkraftsbygget Twin Peaks. Vindkraft kan verka grönt, men som så ofta så döljer det sig något annat under ytan – kolonialism, fortsatt kapitalistisk konsumtion, och fler gruvor, är vad vi får med på köpet. I slutet av maj pratade Alf med två av personerna som varit inblandade. Vi beklagar att ljudet är lite dåligt den här gången, men hoppas att det går bra att lyssna ändå. Mer info om kampen mot vindkraft i Norrland och Twin Peaks kan ni hitta på kolonierna.se.

Vi har också i och med det här avsnittet ett nytt intro. Ett stort tack till fantastiska D4RKSTAR som fixat musiken!


Kommentarer

 1. 62-åringen.

  I sak riktigt. Men för alla kärnkraftmotståndare som troget behållit sin åsikt sedan Kärnkraftsomröstningen år 1980 så är motståndet mot vindsnurror en katastrof. Samefolket säger nej till mer vattenkraft sedan länge och det accepterades. Solkraften blev det inte mycket av. Utan vindsnurror återstår bara kärnkraftverk om än uppdelat i mindre delar. Ända vägen ur verkar vara fosil gas vilket nu är problematiskt då pengar ? för gasen används till och betala Rysslands krig mot Ukraina. Den norska gasen räcker inte till. Vad är en motståndare utan vindkraft?

  1. svartkatt

   En motståndare utan vindkraft, tycker jag, är en motståndare som förstått att energiformen inte är huvudproblemet. Huvudproblemet är istället ett samhällssystem av tvångsmässig exponentiell tillväxt, där vinsterna privatiseras och kostnaderna för människor och miljö externaliseras. Vi behöver *mindre* energiproduktion, jobba mindre, producera mindre skräp, och de som berörs bör fatta besluten. Skulle vindkraft kunna vara en del av ett sådant samhälle, där vi har kontroll över vår egen tillvaro? Ja, det tycker jag personligen, men det är inte vad de här vindkraftprojekten syftar till, därför tycker jag att motståndet är fullt befogat.

 2. 62-åringen.

  De har all rätt att bestämma över sin hemort. Säger de nej till vindkraft så får de välja en annan form av elproduktion. Troligtvis norsk gas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.