Varför feminismen måste vara antikapitalistisk

Anarkister bedriver kvinnokamp som inte styrs av patriarkala och kapitalistiska strukturer. 

Jag tycker det är dags att belysa den liberala feminism jag ser idag som blivit normen i vårt kapitalistiska samhälle, som förpestar kampen och göder samt tillfredsställer patriarkatet, och vars enda syfte är att tjäna pengar. Tjäna pengar på de som inte har. 

Kan man köpa och sälja feminism? 

Tydligen kan man det. Vi ser gång på gång hur influencers och stora företag tjänar pengar på det de kallar feminism, hur feminismen blivit mer liberal och flätats samman med kapitalismen. Hur det idag är girlpower att starta företag och hur förebilder idag är så kallade kändisar som har samarbeten med företag som förslavar och exploaterar barn som vuxna, och framförallt kvinnor. Men det är inte feministiskt att tjäna pengar åt patriarkatet. Det är inte KVINNOKAMP. Det är inget mer än kapitalism. Hur vinner vi mark igen och  hur främjar vi feminismen att bli antikapitalistisk?

Det finns kvinnokamp inom anarkismen som heter anarkafemism. Inom anarkismen slåss vi mot alla hierarkier och alla förtryck, kapitalism, patriarkatet, rasism, sexism etc, då vi vet att dessa går hand i hand. Kvinnors kamp är inte till salu. Låt er inte luras. Kalla dem för dess rätta namn, kapitalister och patriarkatgödare.

Vad skiljer sig mellan feminism och anarkafeminism?

Så länge som kapitalismen existerar och frodas kan ej feminismen nå sitt mål, därför är anarkafeminismen mitt svar till alla er där ute som vill uppnå ett samhälle utan förtryck. 

Feminismens mål idag är att bryta ner patriarkala strukturer och normer, men patriarkatet och kapitalismen går hand i hand, vi ser tydligt idag vilka som sitter på betydande makthavande roller i samhället. Därför kan feminismen inte krossa patriarkatet utan att också krossa kapitalismen. Alla dessa maktstrukturer är sammankopplade och man kan inte välja vilket förtryck man tycker minst om utan alla måste krossas och förgöras, och det är anarkafeminism. Att se till att alla typer av förtryck krossas, såsom patriarkatet, kapitalism, rasism, sexism och staten etc. Genom historien och än idag är dessa kedjade med varandra. Staten behöver kapitalet och kapitalet behöver patriarkatet, eftersom att kapitalismen och staten från början givit män mer privilegier än kvinnor. Krossa förtrycket på alla fronter, omfamna anarkafeminism och kämpa för en antikapitalistisk feminism utan förtryck. 

En avslutande reflektion om varför anarkafeminism finns inom anarkismen när båda slåss mot samma förtryck. 

Anarkafeminismen har historiskt sett tryckt mer på kampen mot patriarkatet, sexism, rasism, homofobi, könsförtryck, heterosexism, heteronormativitet transfobi, könsbinär, funkofobi, sexuellt våld, kroppsfrågor etc, och att alltid ha en intersektionell analys. 

Jag tolkar det som att i alla ideologier behövs vissa frågor drivas och påminnas, anarkismen har historiskt inte alltid levt upp till sitt namn och kunna driva kampen mot patriarkatet. Vilket har gjort att framför allt kvinnor har behövt organiserat sig inom anarkismen för att driva feministiska frågor.. Anarkafeminismen har samlat de minoritetsgrupper som alltid behöver stöttas och lyftas för ett mer jämlikt samhälle, där alla ska leva tillsammans och respekteras därför har just dessa grupper varit viktiga, då som nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.