Auktoritär stenkastning i det digitala glashuset

Political violence is organized violence on the top which creates individual violence at the bottom.

– Emma Goldman

Enligt den liberalistiska hästsko-teorin så möts alla perspektiv som skiljer sig för mycket från den liberal åsiktsnormen i ytterkanterna. Enligt denna närmar sig de extrema perspektiven varandra och höger- och vänsterextrema sägs vara lika goda kålsupare. Det här är en teori som i stort sett saknar belägg, men den är populär för att osynliggöra och misstänkliggöra radikal samhällskritik från vänster.

När Facebook blockerade en rad högerextrema plattformar i maj 2019 var det svårt att gråta blod, samtidigt blev det tydligt att det var en tidsfråga innan en liknande utrensning drabbade vänsterplattformar. Nu har Facebook blockerat flera anarkistiska plattformar och andra radikala vänsterplattformar. Samtidigt bannas konton kopplade till högerkonspirationen Q-anon och plattformar från den amerikanska milisrörelsen. Anarkistiska plattformar som drabbats är till exempel itsgoingdown.org och crimethinc.com.  Händelsen visar tydligt hur Facebook omfamnar hästsko- och kålsuparteori och likställer perspektiv som avviker för mycket från den liberala normen så som våldsbejakande. Utan att veta det kastar Facebook sten i glashus.

Facebook rensar också ut antifascistiska initiativ, troligtvis på grund av hetsjakten på ”Antifa” i amerikanska högermedier. I detta avslöjar Facebook sig självt. Fascism är inte en fråga där det går att vara neutral. Indirekt innebär detta ett stöd till fascism, det vill säga till organiserat politiskt våld mot olika minoritetsgrupper.  

Facebooks motivation till utrensningen är att motverka röster som uppmanar till våld i politiska demonstrationer och protester. När kritik mot så kallad våldsbejakande vänster levereras från den politiska mitten så görs det alltid med en osmickrande omedvetenhet om det våld som krävs för att upprätthålla den rådande ordningen. Facebook rensar inte ut organisationer som står för elitens våld från stater och multinationella företag, mot arbetarklassen, minoritetsgrupper, djur eller ekosystem.

Om någon aktör är en lika god kålsupare som verkligt våldsbejakandeelit-aktörer så är det snarast Facebook självt. I Washington post skriver Nina Jankowicz om hur Facebook tillämpat en dubbel standard. Å ena sedan säger sig Facebook stå på barrikaderna för yttrandefriheten. Å andra sidan har företaget fått mycket kritik för eftergifter gentemot auktoritära regimer så som Turkiet och Ryssland, Cambridge Analytica-skandalen och generellt. Oerfarna politiska aktivister och organisatörer blir lätt utsatta för exponering och repression innan de fått erfarenheter av riskerna med att använda Facebook som ett organiserings-verktyg.  

Facebooks beslut är inte oväntat men minskar samhällskritiska rösters möjlighet att nå ut till en allmänhet vars internetnärvaro blir allt mer inskränkta av monopolsträvande företag. Det här är en tydlig illustration av hur den digitala kapitalistiska ekonomin fungerar enligt precis samma premisser som alla andra kapitalistiska företag och utan problem går över lik i jakt på större övervinster. Det är en agenda som gynnar en minoritet av rika investerare, på alla andras bekostnad. Utrensningen av anarkistiska plattformar från Facebook är ett agerande som visar att alla typer av motstånd behövs både online och offline. Både inom de sociala medierna, via egna kanaler och på gatan.

Vi kan inte besegra mästaren med mästarens verktyg. Facebook har återigen visat sitt rätta ansikte och påminner oss om att de är en människofientlig organisation och en fiende till all kamp för befrielse.


Bild: “Neues Facebook Anti-Like” by greenoid is licensed under CC BY-SA 2.0

Kommentarer

  1. Pingback: Über die Sperrung von Seiten die Crimethinc.com unterstützen durch Facebook : Und die kommende digitale Zensur - BLACK BLOC NINJA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.