COPWATCH

I en vaktlokal i Helsingborg misshandlar en polis en onykter, bojad och liggande tonåring (år 2020). En annan person misshandlas och släpas med huvudet i marken av en snut i Eskilstuna (år 2019). I Malmö raljerar ett gäng snutar kränkande och rasistiskt om människor de ser i Rosengård (år 2008). Vi ser återkommande hur poliser misshandlar och kränker kamrater på demonstrationer. Dessa fall är hyfsat välkända. Att vi känner till exemplen beror på att poliserna som begick övergreppen dokumenterades på olika sätt, på bild eller med ljud. Tyvärr är de dokumenterade fallen endast en bråkdel av snutens alla övergrepp.

Forskning visar att poliser med tiden generellt får ett mer godtyckligt förhållningssätt till den lag som de själva har mandat att upprätthålla. Det vill säga att snutar inte sällan tar sig rätten att agera i strid med lagen. Vad som påverkar en sådan utveckling är så klart att majoriteten av snutens arbete sker i det dolda, att det går att komma undan med övergrepp ganska lätt om du är polis. Kårandan inom snuten är stark. Ifall en snut händelsevis anklagas för tjänstefel utreder snuten sig själv, ett ur rättvisesynpunkt tämligen orättvist upplägg. Därutöver visar polisforskning att snutar över tid tenderar att utveckla en avsevärd tolerans inför den egna våldsanvändningen. Det vill säga att snutar avtrubbas, lättare triggas och anser sig ha rätten att använda sitt våldsmonopol på sätt som är att betrakta som så kallat ”övervåld”.

Ur ett anarkistiskt perspektiv är snuten ett hinder för den värld utan hierarkier, baserad på ömsesidig hjälp och frivilligt samarbete, som vi vill skapa. Polisen skyddar maktens privilegier, upprätthåller kapitalismen och försvarar klassamhället, med våld. Ofta är det avvikarna från normen som utsätts för snutens megalomani, många queers, rasifierade och fattiga vet mycket väl att lagen inte är lika för alla.

Som anarkister är vi hyfsat vana att hantera konfrontation med, eller att undvika repression ifrån, snuten. Likväl finns det mycket mer vi kan göra, exempelvis att tydliggöra hur snuten systematiskt beter sig opassande i sin yrkesroll, såsom att visa när snutar begår lagbrott (utan att få samma straff som andra), som misshandel och trakasserier. Vi kan granska i syfte att skydda oss från snutvåldet, och vi kan ibland dokumentera. En del poliser blir av med jobbet på grund av tjänstefel och förhoppningsvis får de inget liknande lönearbete igen.

Att systematiskt granska snuten kallas ”copwatch”, och det innebär att en på olika sätt bevittnar och dokumenterar snutens agerande. Copwatch förekommer regelbundet i vissa länder (som i USA), i dagsläget sker det inte organiserat i Sverige. Copwatch kan utföras på många sätt, ofta anpassat efter situationen. Copwatch kan genomföras av vem som helst och överallt i samhället. Om du exempelvis ser en snut på stan som ingriper mot människor kan du stanna och studera vad som föregår. På en demonstration kan du filma snuten. Du kan ta del av offentliga handlingar gällande snutar som dömts (exempelvis för våldsbrott) och delge kamrater, i syfte att skydda andra från dessa snutar. Listan på hur en kan bedriva copwatch kan göras lång. Inget av sätten är nödvändigtvis olagliga, dock finns det sådant en bör göra dolt. Snutar gillar generellt inte att bli granskade. Framför allt avskyr snuten när de inte respekteras för sin ”auktoritet”. Därmed kan den som copwatch:ar själv utsättas för snutvåld eller kränkningar. Således är det önskvärt att copwatch genomförs säkert, såsom förberett och tillsammans med kamrater. Det har verkligen blivit dags att granska snutar och dess myndighet i sin helhet och på riktigt. Att visa den sidan av polisen som sällan blir offentlig.

Härmed presenterar anarkism.info ett nytt projekt där vi ocensurerat granskar snuten. I syfte att skydda oss och kamrater, att motverka snutvåldet och för att skapa en annan värld, startar vi från och med idag – Copwatch. Vi kommer återkommande att informera om snutar som begår övergrepp. Vi kommer redogöra för fakta, gällande lagar och hur snuten jobbar. Vi styr upp föredrag och workshops. Vi genomför egna spaningar och vi inhämtar kunskap ifrån aktuell forskning. Vi redogör för säkerhetsfrågor. Framöver kommer vi erbjuda möjligheten att ta emot tips och dokumentation från er, ni kommer kunna kontakta oss med uppgifter om snutar, med filmer och inspelningar.

Nu är det inte längre bara upp till kamp, utan också upp till granskning! Med start idag är snuten granskad av oss alla. Tillsammans hjälps vi åt att stoppa det statliga våldet. ACAB!

Copwatch – Anarkism.info

Kommentarer

  1. Pingback: COPWATCH SWEDEN. | Konst & Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.