Kommentarer

 1. Juan Pedro

  Hej, jag förstår inte. Jag har precis upptäckt denna sidan och är mycket peppad. Men vad är det för anarkistiskt med att vädja till politiker att de ska tvinga unga människor att vistas på institution? Det är ju det som står i Barnkonventionen, att skolan ska vara obligatorisk, se bild.

  1. Amalia

   Serien handlar ju om barns rattigheter att ga till skolan, inte skyldigheter. Seriernna ar alltid ur perspektivet icke vita manniskors erfarenheter, som anarkist kan en naturligtvis tycka att gifta sig e borgerligt och att ga till skolan e en indoktrinationsverktyg men for manga manniskor som lever “ilegal” i Europa, detta e endas lilla mojligheter att fa en chance att fly fran doden.

 2. the_fuckup

  Bra som vanligt! Och, som sades… rätt, och inte skyldighet, att kunna utbilda sig. Enormt viktigt, särskilt i länder där, i synnerhet, utbildning för flickor långt i från självklart. Jag har många gånger sagt, att det bästa vore om vi kunde ordna ett samhälle och en värld med frivillig och gratis utbildning för alla, livet ut. Motargumentet, iaf här inom staten, brukar då komma i stil med “men då skulle ju en del bara studera hela livet”… Som om studenter är “free loaders” mer än vad någon annan skulle vara på vår planet.. Eller som om de som är lönsamma är “verkliga genier”/”aspiranter på att skriva in sig i dom vita geni-böckerna”, som om dom skulle bära något stort i sina huvuden eller på sina axlar.

  Jag är pessimist och tror allt kommer gå åt helvete, men att bli rasist/fascist eller auktoritär eller nyliberal vore ungefär som att sluta andas eller bli en robot, en skådespelare som låtsas att ångesten som känns vore allmängiltig och möjlig att “folkligt” förankra. Jag avskyr rasister och nyliberaler, lakejer inom systemet. Men det är inte mycket bättre att sitta i sega självorganiserade möten, där sällan koherenta, kamratliga och meningsfulla svar ges, men väl ofta svar som “det är så det ser ut”/” det är så det ser ut/fungerar inom Rörelsen” avspeglandes en väldigt nervös oro för de rådande positionerna och ingruppstillhörigheten.

  Möjligen finns det en pytteliten del mänskor som enbart vill och samtidigt kan studera hela livet. Men, so what, den lilla del som vill studera hela livet, det kan säkert också leda till något bra. Tycker hela utbildningssystemet idag är väldigt dåligt och dessutom oanarkistiskt.

  Mer filosofiskt kan man fråga sig vad studier är, vad det innebär att studera, vad det är till för, vem det är till för, osv, osv. Jag brukar dra en ofolklig okristlig gräns mot alla dessa som enbart utifrån vissa lättgenomskådliga fundament kan analysera vad dessa begrepp bör eller har för innebörd. Universitetet var enbart en plåga, precis som skolan, även om jag tycker det borde vara en rätt för alla.

  Men lite som Greta har sagt några gånger: Kunskaperna finns där redan, och ändå görs väldigt lite. Så ofta behövs knappast det mer teori, utan just beslutsamhet. Men felandet tror jag blir när man tror att de grova ovan-från-kategorierna kommer räcka till som ledpunkter i mörkret. Jaja, ord som beslutsamhet och alla ord är egentligen meningslösa också, men särskilt när man druckit alkohol eller är väldigt trött brukar dom lättare strömma ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.