Strike back – försvara strejkrätten

Det Socialdemokratiska “arbetarpartiet” genomför just nu en utredning för att inskränka strejkrätten, ett tilltag som riskerar att påverka alla löntagare och urholka den redan försvagade makt vi har på jobbet. Idag är antalet strejker på historiskt låg nivå i Sverige och därmed kan utredningen inte förstås vara något annat än vad Pappers ordförande kallade det: “Ett rent beställningsjobb från Svenskt Näringsliv.”

Strejkrätten är någonting vi har kämpat för och vi tänker inte låta dem ta den ifrån oss. Den 25:e augusti tar vi därför kampen ut på gatorna genom en massaktion grundad på civil olydnad och direkt aktion. Vi kommer att agera mot de företag och politiska intressen som verkar mot strejkrätten. Det kommer hållas regelrätta strejker, blockader, happenings, små aktioner och mycket mer. Vår aktion kommer bli stor och spektakulär med plats för alla att delta på de sätt de föredrar.

Så vad handlar inskränkningen om? Förslaget, som delvis läckt, innebär att alla fria fackförbund som SAC Syndikalisterna, Svensk Pilotförening, Brandmännens riksförbund, Svensk Lokförarförening, och Hamnarbetarförbundet kommer bli bundna av LO-förbundens fredsplikt och därmed inte längre kommer att kunna strejka. De blir alltså bundna av andra fackförbunds avtal, vilket är helt absurt. Detta kommer även att minska utrymmet för alla löntagare att kämpa på jobbet och öppna för “avtalsshopping” där arbetsköparen skriver avtal med det svagaste eller välvilligaste fackförbundet.

Vi måste visa politikerna och Svenskt Näringsliv att vi är beredda på strid och att de inte kan stoppa oss när vi är organiserade – det ska kosta att jävlas med arbetarklassen! Detta är ingen neutral utredning som ska väga fördelar och nackdelar mot varandra. Detta förslag kan spåras tillbaka till Svenskt Näringslivs planer på att vingklippa facken. Sossarna har dessutom valt en utredare som på tunnelbanan i Stockholm hördes säga att Hamnarbetarförbundet “bara vill bråka”. Förbundet hade då strejkat i ett par timmar under 2018 men blivit lockoutade i månader av ägarna. Ylva Johansson har redan uttalat sig mot strejkrätten redan innan utredningen är färdig.

Motståndet har dock spridit sig och under 1:a maj tog utredningen upp av nästan alla demonstrationer i landet vänster om S. Dessutom har 13 av 14 LO-förbund uttalat sig emot förslaget, dock ej Stefan Löfvens IF Metall. Opinionen bubblar i hela arbetarrörelsen. Vi måste dock ta detta ett steg vidare och göra detta till en brinnande samhällsfråga.

Det som händer nu är ingen isolerad företeelse i Sverige. Arbetsrätten är hotad i hela Europa och kampen i Sverige är en del av EU:s nyliberala politik. I Frankrike har det under våren skett masstrejker och enorma protester mot Emmanuel Macrons planerade försämringar av arbetsrätten. I Grekland, Spanien och Italien har sociala rörelser mobiliserat hundratusentals människor de senaste åren emot teknokratstyre och högerpolitik. Nu är det vår tur!

Det som sker har också en tydlig historisk bakgrund. Sedan slutet av sjuttiotalet har den politiska eliten i västvärlden medvetet försökt minska arbetarklassens makt i samhället. Efter andra världskriget tillkämpade arbetare sig ett enormt inflytande och höll på sina håll på att ta makten i ett antal länder i Europa. Den bärande idén i det nyliberala projektet har därför varit att generellt försämra arbetets förhandlingsposition gentemot kapitalet. Resultatet kan vi se idag: löner som inte hänger med motsvarande produktivitetsökningar; skenande skuldsättning hos privatpersoner; slaktad välfärd; decentraliserad, nerlagd eller outsourcead produktion; och ett övergött finanskapital. Det är i den här kontexten idén om att begränsa strejkrätt föddes.

Mer information kommer men vi uppmuntrar till egna initiativ, aktioner och demonstrationer under den 25:e augusti i och kring Stockholm eller runt om i landet. Gör aktioner för att peppa folk i er stad, håll infomöten, organisera er, förbered er, sprid ordet och kom den 25:e augusti!

/Nätverket Strike back – försvara strejkrätten 25/8

Kommentarer

  1. Tommy Söderberg

    Förfallet är nära för ett Vulkanutbrott när makten ska tas tillbaka! Vi ska inte backa en millimeter! Nu mina kamrater är det tid att visa var vi står innan valet! Rösta Illrött! Inga nickedocker i regeringen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.