Att se Boden och Ludvika genom Czesława Kwoka

Bilderna ovanför föreställer Czesława Kwoka, ett polskt barn fött den 15:e augusti 1928 i den mindre byn Wólka Złojecka. Tillsammans med sin mamma deporterades hon från Zamość i sydöstra Polen till Auschwitz den 13:e december 1942 i Nazitysklands syfte att skapa “livsutrymme” längs den östra gränsen. På bilderna bär hon den röda triangeln med ett P bredvid sitt lägernummer 26947, en symbol som betydde polsk politisk fånge. Hennes katolska mamma Katarzyna Kwoka (lägernummer 26946) dog den 18:e februari 1943. Czesława den 12:e mars samma år, 14 år gammal injicerades karbolsyra direkt in i hennes hjärtmuskel, vilket var en vanlig avrättningsmetod i nazistiska koncentrationsläger.

Czesława Kwoka var en av de omkring 230 000 barn och unga bland de totalt 1 300 000 människor som deporterades till Auschwitz-Birkenau mellan 1940 och 1945. Närmare 211 000 av de här barnen var av judisk börd, ytterligare 11 000 kom från romska familjer, andra härrör från polska, vitryska, ukrainska och ryska områden och etniciteter. De flesta anlände tillsammans med sina familjer som en konsekvens av nazistiska operationer gentemot hela etniska och sociala grupper. Dessa operationer riktade sig bland annat mot judar i syfte om fullständig utrotning; romer i försök att isolera och förinta den romska befolkningen; vitryska och andra sovjetiska medborgare som hämnd för partisanmotståndet i tyskockuperade områden; polacker av samma anledning som Czesława fick utstå och som följd av revolten i Warszawa år 1944. Omkring 20 000 av samtliga barn och unga upptecknades i Auschwitz register. Vid koncentrationslägrets befrielse 1945 var endast 650 kvar i livet.

Bilderna ovanför på Czesława Kwoka togs efter hennes anländande i lägret 1943 för att sorteras i tredje rikets koncentrationslägerregister. Mellan 40 000 och 50 000 människor fotograferades här i identifikations syfte, till största delen av fången och utbildade fotografen Wilhelm Brasse (lägernummer 3444). Lägerfångarna skulle dokumenteras i tre poser, framifrån och från varsin sida. Både fotograf och den fotograferade medverkade under tvång. Brasse har senare vittnat om att en vakt misshandlade Czesława innan bilderna togs; det är troligtvis därför det syns att hon har sprucken läpp i porträttet. Vid krigsslutet beordrades Brasse att förstöra såväl fotografier och negativ, vilket han med fara för eget liv till fullo inte gjorde. Bland de bilder han lyckades smuggla ut fanns de på Czesława Kwoka. Tidigare har porträttet publicerats tillsammans med andra fotograferade lägerfångar av historikern Helena Kubica, men har nu kolorerats av den brasilianska experten Marina Amaral (se länk nedan).

Syftet med att skapa ett färgsatt porträtt på det här sättet är att bygga empati med alla dem som dödades under förintelsen, att se människorna bortom siffrorna. Men det är också en konkret påminnelse om vad nazismen innebär. Den vilar på ett vetenskapligt felaktigt antagande om att det inte bara finns mänskliga raser, utan att också dessa påhitt kan hierarkiseras. Det är inte bara att andra grupper är mindre beaktningsvärda, den egna tillskrivna gruppens intressen ska vara allenarådande. Den så kallade rasen upphöjs till den avgörande legitimerande faktorn för en nation. Den är vad som rättfärdigar etnisk rensning, förintelse eller deportation av andra grupper i syfte att skapa “livsutrymme”. Det är vad Nordiska Motståndsrörelsen menar när de nu tänker tänker demonstrera på 1:a maj i Ludvika och Boden under parollen “Vi är folket”. De ser sig själva ett uppdiktat ‘folk’ i nationen Sverige, företrädare och beskyddare av “vår rasliga identitet”, för att citera en av deras senare debattartiklar. I ett partiprogram från 2015 hävdar man att ett politiskt mål ska vara att skyndsamt deportera alla som inte är “etniska nordeuropéer” eller vad man kallar “näraliggande folkslag”. Det här ligger rakt i linje med med den viktiga idén om ‘blut und boden’ (blod och jord) i nazistisk ideologi. NMR:s hela syfte att etablera sig som ledare för en uppdiktad gemenskap som aldrig ska behöva se sig själv i andra, urskiljningslöst förfölja minoriteter och utrota vem än som står upp för sin medmänniska. Att se Czesława Kwoka och minnas hennes historia är därför en påminnelse om att nazister aldrig kan tillåtas ansvarsfrihet för alla människor man mördat. Liberalerna har fel. Fascism är ingen åsikt, utan ett brott.

Stockholms Anarkistiska Bokmässa uppmanar alla som har möjlighet att delta i protesterna mot NMR. För de som bor i Boden med omnejd organiserar nätverket Boden mot rasism #bodenmotrasism protester mot NMR:s marsch den 1:a maj. Samlingen sker 11:00 på Medborgarplatsen. Bussar organiseras även från Kiruna, Umeå och Stockholm. För Ludvikabor organiserar Dalarna mot rasism #DalarnaMotRasism protester med start 13:00 i Sockenstugeparken. Mer information nedan i länkarna.

Boden mot rasism: Inga nazister i Boden

Dalarna mot rasism: 1a maj i Ludvika – Ett Ludvika för alla

Marina Amarals arbete ingår i projektet ‘Faces of Auschwitz’ i samarbete med Auschwitz museum. Du kan läsa mer om hennes arbete med Czesława Kwoka och andra fotograferade förintelseoffer här: http://www.marinamaral.com/blog/2016/9/19/in-memory-of-czesawa-kwoka

 

(Disclaimers: Denna text kommer från Anarchist Bookfair Stockholm, Centrum för livsbejakande extremism publicerar texter från olika personer som arbetar självständigt och som inte nödvändigtvis är en del av mediekollektivet anarkism.info, och det är inte nödvändigtvis så att enskilda personer i mediekollektivet står bakom eller ens är medvetna om varje text som publiceras.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.