Polisbrutalitet och etnisk profilering – anarkism.info podcast #2

Polisbrutalitet i Orten dök upp i sociala medier i höstas, och startades av tre ungdomar från Biskopsgården som en plattform för berättelser om rasism, hot, våld och övergrepp som poliser gör sig skyldiga till i förorten, mot ungdomar som känner sig rättslösa och dömda på förhand.

När organisationen Civil Rights Defenders beställde en rapport om förekomsten av etnisk profilering i Sverige beskrev de fenomenet såhär: ”Etnisk profilering innebär att använda etnisk tillhörighet som ett urvalskriterium, till exempel när polisen väljer vem som ska stoppas vid en kontroll. Trots att det saknas systematisk forskning om ämnet råder det litet tvivel om att etnisk profilering existerar”. I december blev Leandro Schclarek Mulinari klar med sin rapport, vilken bekräftar att etnisk profilering utgör ett strukturellt problem, och är ett vardagsinslag för många afrosvenskar, romer och muslimer.

Föreläsningen presenteras i samverkan mellan Syndikalistiskt Forum och Kvinnofolkhögskolans samtalsserie “Aktivt Medborgarskap” som syftar till att öka samhällsengagemang och att få fler att delta i det offentliga samtalet.

Anarkism.info podcast styr både upp egna samtal och tar in material utifrån, som föreläsningar eller dylikt. Vill du bidra med material eller ge oss respons så maila [email protected] eller skriv till oss på vår fb-sida.

Om du inte kan spela avsnittet ovan, så finns det även tillgängligt på vår youtube-kanal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.