Polisen sköt plastkulor mot demonstranter i Aten

Inatt gick den grekiska polisen in i Exarchia i Aten och sköt mot folk med plastkulor. Det finns många vittnesmål om händelsen. Folk vittnar om hur poliser bad dom stanna inomhus och dra för gardinerna. Polisen ska ha kastat in tårgas i lägenhetsbyggnader och kastat stenar mot fönsterrutor. Dom har skjutit plastkulor mot demonstranter och andra som befann sig på platsen.

En person vittnar om hur polisen ska ha tryckt ner en flykting på marken och ett dussintal poliser ska ha stampat på hans huvud innan några boende kom och drog honom undan.

Det är sällan den grekiska polisen går in i Exarchia på det här sättet. Det finns en polisstation i Exarchia övervakad av kravallpoliser. Inatt gick man dock in på torget i Exarchia.

Vid femtiden i morse var en jurist på plats på polisstationen och vittnade om att hen såg många människor med blodigt huvud och en demonstrant var så illa skadad att hans ansikte inte gick att känna igen.

Det är ingen hemlighet att majoriteten av den grekiska polisen stödjer det nazistiska partiet Gyllene gryning. Vid senaste valet hade över 50% av poliserna röstat på partiet. Aktivister som blir arresterade vittnar om nazismen inom polisen. Många blir utsatta för grovt våld och får höra att “Gyllene gryning kommer att ta hand om er”.

Gårdagens demonstration anordnades med anledning av minnesdagen för upploppen som var starskottet till att militärjuntan som styrde Grekland mellan 1967-1974 störtades. Mer om detta kommer jag att skriva om i ett annat inlägg, som en del av reportaget om Exarchia.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.