Lyda polisen

En vanlig föreställning är att vi måste lyda polisen och lägga bort kritiskt tänkande i mötet med ordningsmakten. Det är helt fel, och inte bara ur ett anarkistiskt perspektiv. Juridiken talar om “legalitetsprincipen”, vilket betyder att polisen måste ha en laglig grund för alla sina ingripanden. I ljuset av att det enligt polisforskningen är vanligt att poliser ljuger, bryter mot lagen, är fördomsfulla och använder s.k. övervåld (mer våld än vad lagen tillåter) blir detta extra viktigt (källor i “Batongerna slår nedåt”).

Det finns ett brott som heter “Ohörsamhet mot ordningsmakten” (BrB 16 kap 3§), men det handlar om att en grupp människor dels stör den allmänna ordningen, dels vägrar lyda polisens uttryckliga befallning.

Vi är sen barnsben itutade att vi måste lyda auktoriteter, och denna impuls blir inte sällan särskilt stark i möte med beväpnade och uniformerade personer. Att stå emot denna impuls kräver i regel träning, men det kan vara väl investerad ansträngning.

Poliser förväntar sig däremot, oavsett vad lagen säger, en underdånig attityd, och kan lätt bli aggressiva eller våldsamma när folk inte böjer sig. Det gäller således att också tänka på den egna säkerheten när en praktiserar självständigt, kritiskt tänkande och icke-lydnad.

Lycka till där ute.

(Den här texten publicerades samtidigt hos Fatta taggtråd publikationer (FTP)).

Comments

  1. the_fuckup

    En rolig felläsning: Istället för “vanlig föreställning” så vanföreställning. EN vanförställning är att vi måste lyda. Ju mer lydig du är, desto mer psykiskt sjuk är du. 🙂 Sjukast är det som blint utför order, och vars högsta drivkraft är att få lönen insatt på kontot.

    Jag håller verkligen med om att det behövs träning för att motstå impulser att lyda. Det är en viktig träning som det faktiskt själv går att träna på lite. Men det är i detta sammanhang också viktigt att stötta varandra och så uppträda kamratligt det går sinsemellan.

    Bra skrivet, Zomia!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.