Fyra enkla råd för polisförhör

Polisförhör 11/6-19, från Fatta taggtråd publikationer

Till att börja med: ta med en kamrat eller advokat! Gå om möjligt aldrig ensam till polisförhör och liknande. Ta helst med någon du litar på och som förstår hur du funkar. Prata om det hela innan och efter. Var inte macho, det är ok att vara sårbar och känna obehag.

2. Svara inte på några frågor om du eller någon kamrat är misstänkt eller potentiellt misstänkt (t.ex. som vittne). Du har sällan något att vinna på att prata med polisen. Gå inte på good cop-strategin, undvik helst också att svara på till synes neutrala/ofarliga frågor, de kan användas för att bygga ett (falskt) förtroende som sen kan vändas mot dig. Ju mer korthuggen du är, desto större chans att du slipper ut snabbare. Utan erfarenhet är det inte enkelt att vara helt tyst, svara därför gärna “Inga kommentarer” eller liknande. För omväxlings skull kan du variera dina icke-svar: “Jag är inte så pratsugen”, “Det vill jag inte svara på”, “Pass”. Du kan också ställa olika typer av motfrågor, även om du kanske inte får några svar.

3. Var inte (alltför) otrevlig. Snutar är generellt sett lättprovocerade individer, och hatar bristande underdånighet. Det kan vara både rimligt och frestande att vara kaxig, men tänk på ditt maktunderläge i förhörssituationen, och på bristen på insyn. Psykiska eller fysiska övergrepp förekommer i förhörssituationer. Så chilla, för din egen säkerhet om inte annat.

4. Gola inte! Det är aldrig ok att berätta saker om vänner eller kamrater för polisen. Om du är övertygad om att du av någon anledning tjänar på att berätta vissa saker för polisen, prata bara om dig själv. Golare har inga polare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.